Облагородяват София чрез фонд „Джесика“

07.06.2012 | 18:06
по статията работи: Елица Елефтерова
12,5 млн. евро ще бъдат използвани през следващите 3.5 години
Облагородяват София чрез фонд „Джесика“
Снимка: Булфото

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), която управлява холдинговия фонд „Джесика“ (JESSICA) за България, сключи споразумение за създаване на Фонд за градско развитие (ФГР) за инвестиране в проекти за градоустройство на София.

Фондът е създаден като акционерно дружество от Фонда на органите за местно самоуправление (ФЛАГ) за инвестиране на около 12,5 млн. евро по линия  на „Джесика“, заедно с допълнително съфинансиране от най-малко равна сума, отпусната от ФЛАГ. Средствата за инвестиции ще бъдат предоставяни през следващите 3,5 години.

Основните цели на ФГР ще бъдат подпомагане на благоустрояването на София, както и идентифициране на градоустройствените потребности и осигуряване на финансиране за устойчиви проекти за градско развитие и публично-частни партньорства.

Инвестиционният портфейл на „Джесика“ в столицата може да включва проекти с обхват: възстановяване на изостанали градски зони, основни инфраструктурни дейности, енергийни мрежи и енергийна ефективност в контекста на по-обхватен план за градско развитие и т.н.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството изгради Холдингов фонд „Джесика“ към ЕИБ за влагане на средства от структурните фондове на ЕС в съживяване на градските райони. Съответното споразумение за финансиране бе подписано на 29 юли 2010 г.

Фонд на органите за местно самоуправление (ФЛАГ) е създаден през 1997 г. като държавно предприятие, целящо подпомагане изпълнението на проекти на местните власти, които отговарят на условията на структурните фондове на ЕС и се финансират от тях.

Задачата на ФЛАГ е да подпомага българските общини и общински компании в процеса на подготовка и изпълнение на проекти, насочени към подобряване на общинската инфраструктура и създаване на по-устойчиви градски общности.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 28.09   48 пр.н.е. г. – Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет. 1066 г. – Уилям Завоевателя напада Англия: започва...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net