Облагородяват София чрез фонд „Джесика“

07.06.2012 | 18:06
по статията работи: Елица Елефтерова
12,5 млн. евро ще бъдат използвани през следващите 3.5 години
Облагородяват София чрез фонд „Джесика“
Снимка: Булфото

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), която управлява холдинговия фонд „Джесика“ (JESSICA) за България, сключи споразумение за създаване на Фонд за градско развитие (ФГР) за инвестиране в проекти за градоустройство на София.

Фондът е създаден като акционерно дружество от Фонда на органите за местно самоуправление (ФЛАГ) за инвестиране на около 12,5 млн. евро по линия  на „Джесика“, заедно с допълнително съфинансиране от най-малко равна сума, отпусната от ФЛАГ. Средствата за инвестиции ще бъдат предоставяни през следващите 3,5 години.

Основните цели на ФГР ще бъдат подпомагане на благоустрояването на София, както и идентифициране на градоустройствените потребности и осигуряване на финансиране за устойчиви проекти за градско развитие и публично-частни партньорства.

Инвестиционният портфейл на „Джесика“ в столицата може да включва проекти с обхват: възстановяване на изостанали градски зони, основни инфраструктурни дейности, енергийни мрежи и енергийна ефективност в контекста на по-обхватен план за градско развитие и т.н.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството изгради Холдингов фонд „Джесика“ към ЕИБ за влагане на средства от структурните фондове на ЕС в съживяване на градските райони. Съответното споразумение за финансиране бе подписано на 29 юли 2010 г.

Фонд на органите за местно самоуправление (ФЛАГ) е създаден през 1997 г. като държавно предприятие, целящо подпомагане изпълнението на проекти на местните власти, които отговарят на условията на структурните фондове на ЕС и се финансират от тях.

Задачата на ФЛАГ е да подпомага българските общини и общински компании в процеса на подготовка и изпълнение на проекти, насочени към подобряване на общинската инфраструктура и създаване на по-устойчиви градски общности.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 13.09   335 г. – Император Константин Велики и представители на православното духовенство освещават църквата Възкресение Христово в Йерусалим. 533 г. – Византийският...
Полезно от Мрежата
7sport.net