Маркетолозите могат да насочат компаниите към по-екологична продуктова стратегия

19.08.2021 | 14:15
по статията работи: interview interview
Бюджетите за реклама не са се намалили, те са се оптимизирали, смята Росен Мисов, изпълнителен директор на Българската асоциация на рекламодателите
Маркетолозите могат да насочат компаниите към по-екологична продуктова стратегия

Българската асоциация на рекламодателите реши да се присъедини към глобалната инициатива за отговорен маркетинг Planet Pledge ("Обещание за планетата"). Маркетолозите имат ключова роля в два много важни за опазване на околната среда процеса. Първият е процесът на взимане на решение в компанията относно стратегията за развитие на търговските марки. Това се случва основно на глобално ниво, след това на регионално и накрая на национално. Хората, които извършват тези задачи се наричат мултифункционални екипи. В тях има различни профили мениджъри, които се занимават със всички аспекти от производството и дистрибуцията на даден продукт, както и неговото развитие. Капацитетът на тези екипи е огромен, но маркетинговият мениджър има огромна тежест в тях, защото той освен координатор играе ролята и на двигател на инициативи, които впоследствие подпомагат развитието на бранда. 

Това заяви в ефира на “В развитие” Росен Мисов, изпълнителен директор на Българска асоциация на рекламодателите, с водеща на предаването Вероника Денизова.

“Ние трябва да дърпаме бранда и неговата визия напред, защото това е основната работа на нашите маркетингови директори.” 

Само за 4 месеца Planet Pledge събра 15 национални асоциации, които са членове на Световната федерация. За района на Централна и Източна Европа участват само две - Българската асоциация на рекламодателите и асоциацията на Словакия.

Маркетинговите директори са тези, които управляват комуникацията, свързана с бранда. Това насърчава, формира и управлява потреблението на продукта или услугата, която бранда предлага. Росен Мисов смята, че маркетолозите имат много важно значение при формирането на устойчиви критерии на потребителски избори, които да включват и опазването на околната среда.

“Ние много се впечатлихме от едно проучване, което бе направено от Световната федерация на рекламодателите. В това проучване се казва, че само ⅓ от всички инициативи, свързани с начина, по който ще изглежда и ще се развива един бранд, идват от маркетинговите отдели. За нас това е напълно неприемливо и решихме да станем пионери на Българския пазар.” 

Целите на Planet Pledge, които Росен Мисов посочи, са свързани главно с комуникация, която е насочена и навън, и навътре в самите компании. Първата задача, казва той, е маркетинговия отдел да комуникира идеите за визията на бранда към всички членове на мултифункционалния екип, които колективно вземат решенията в една организация. Другата част от вътрешната организация е да се предаде тази идея на всички членове на компанията, като това включва и нейните партньори и доставчиците на суровини, когато дейността на фирмата е свързана в създаването на даден продукт. След като на вътрешно ниво нещата са изяснени, споделя Росен Мисов, трябва с една рекламната стратегия, която е консистентна и трае месеци и дори години, да се изгради усещане и критерии у самия потребител, че екологосъобразните действия и решения са важни. По този начин самите потребители сами ще търсят продукти и услуги, които целят да опазват околната среда.

“Когато аз отивам да купя спортни обувки, не се сещам да проверя дали създаването им не оставя отпечатък върху околната среда. Марката Adidas например тази гони обявиха, че ще пуснат серия спортни обувки, които ще са направени изцяло от рециклирани материали. Не само това, но те поеха ангажимент в рамките на следващата година всички компоненти от техните стоки, които са направени от полиестер, да бъдат заменени от рециклирана пластмаса, която им е предоставена от неправителствена организация, която чисти природните водни басейни.”

Според Росен Мисов, не можем да говорим за лицемерие от страна на маркетинговия сектор, защото на този етап се забелязва една симбиза между обществения интерес и бизнес интереса. Натискът, който правителствата налагат, като въвеждат мерки за опазването на околната среда на производствата, както и желанието на хората да се опитват да пазят природата, дават конкурентно предимство на тези продукции, които създават своя продукт по екологосъобразен начин. Той е на мнение, че основният лост за влияние на маркетинговия директор върху процеса по вземане на решения, е това, че той анализира потреблението и знае какво искат хората, които купуват. Неговият основен интерес е бизнес интересът и когато той каже, че екологосъобразният начин ще стимулира продажните и компанията ще спечели повече по този начин, съвсем нормално би било останалите членове на борда на директорите, мултифункционалните екипи или акционерите в големите публични дружества да се вслушат в него. 

Росен Мисов сподели в ефира на “В развитие”, че според него ковид кризата не е оказала чак такова негативно влияние на корпорациите, колкото се тиражира.

“Бюджетите за реклама не са се намалили, те са се оптимизирали”.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...