Потребителите се опасяват от ускорение на инфлацията

07.08.2018 | 12:40
по статията работи: econ.bg
През юли 2018 г. общият показател на доверие на потребителите намалява с 0.6 пункта спрямо равнището си отпреди три месеца, което се дължи изцяло на пониженото доверие сред населението в селата, уточняват статистиците
Потребителите се опасяват от ускорение на инфлацията
Снимка: под лиценза на creative commons

Ускорение на инфлацията, влошаване на икономическата ситуация в страната и на финансовото състояние на домакинствата прогнозират потребителите в последната анкета на Националния статистически институт.

През юли 2018 г. общият показател на доверие на потребителите намалява с 0.6 пункта спрямо равнището си отпреди три месеца, което се дължи изцяло на пониженото доверие сред населението в селата, уточняват статистиците.

Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца са леко влошени в сравнение с предходното наблюдение. По-резервирани в сравнение с април са и оценките и очакванията им за финансовото състояние на собствените им домакинства.

За три месеца потребителите са влошили оценките си за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца. Прогнозата за 12 месеца напред също е към засилване на поскъпването. В резултат балансовият показател се повишава с 9.4 пункта.

Прогнозата на живеещите в градовете за безработицата е тя да остане на сегашното рекордно ниско равнище или дори да спадне още. Очакванията на населението в селата са тя да се увеличава с умерено темпо.

През юли анкетата показва известно подобрение на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба. Намеренията на потребителите да извършват такива разходи през следващите дванадесет месеца остават благоприятни. Малко по-позитивна е и нагласата на градското население да отдели средства за покупка на кола през следващите дванадесет месеца.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 31.07   431 г. – Провежда се избора на папа Сикст III. 904 г. – Арабски пирати завладяват втория по значение град на Византийската империя Солун. 1009 г. – Папа...