Дарителството в България със сериозен ръст през 2020 г.

26.10.2021 | 14:20
по статията работи: econ.bg
117 237 895 лева са дарени от компании, фондации, физически лица и еднолични търговци през 2020 г. са. Това е ръст спрямо 2019 г. с 19%, или 18,3 млн. лева повече. Здравната, социалната и образователна сфера остават топ приоритетите на частните дарители
Дарителството в България със сериозен ръст през 2020 г.
Снимка: под лиценза на creative commons

Публикуваме резюме на доклада на Българския дарителски форум (БДФ) за 2020 г. от страницата му в интернет. Анализът е базиран на данни от Националната агенция за приходите за декларирани дарения от компании, еднолични търговци и физически лица; преглед на отчети в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, преглед на отчети на международни дарителски организации. Използвани са данни и от социологическо проучване, проведено от агенция "Алфа Рисърч" през юни 2021 г., както и от разширени въпросници до компании и фондации сред дарителите в България.

Включена е информация от трите мобилни опeратора за даренията с обаждане и SMS, както и от отчетите на съществуващите дарителски платформи в България.

Целия доклад четете тук.

117 237 895 лева са дарени от компании, фондации, физически лица и еднолични търговци през 2020 г. са. Това е ръст спрямо 2019 г. с 19%, или 18,3 млн. лева повече. Здравната, социалната и образователна сфера остават топ приоритетите на частните дарители в България през различната, пандемична 2020 г. Това показва анализът* на Български дарителски форум за обема и тенденциите в дарителството в България през 2020 г.

През 2020 г. дарителската активност бележи изключителен ръст, провокиран от глобалната COVID-19 пандемия и желанието на дарители в страната да преодолеят последствията й.

Най-голям дарител на финансови средства през 2020 г. са компаниите, следвани от фондациите и индивидуалните дарители. За пръв път през последните 5 години компаниите изпреварват фондациите по обем дарени средства в България. Те са дарили 58 011 004 лева и това е ръст с 39% спрямо 2019 г. Бизнесът е дарявал най-много за каузи, свързани със здравеопазване - в подкрепа на институции и болнични заведения. Дарени са основно финансови средства и материали (специализирани апаратура, тестове, дезинфектанти, лични предпазни средства). Наред със здравеопазването компаниите са откликвали на новите спешни нужди в образователната и социална сфера, вкл. и с подкрепа на уязвими от кризата хора, общности и организации.

Фондациите (български и международни) са дарили 44 159 203 лева през 2020 г. Водени от стремежа да отговорят бързo и ефективно на COVID-19 кризата и основно на тежките й социално-икономически последици, фондациите са инвестирали най-често средства в социалната и образователната сфера. Дарителските им ресурси са насочени основно към най-уязвимите (деца и възрастни с увреждания, самотно живеещи възрастни хора, семейства в крайна бедност и др.).

Хората в България са дарили 14 639 489 лева. Дарителският избор, както и предишните няколко години, е главно за социалната подкрепа. Но спрямо предходната година в отговор на кризата е нараснал делът на дарителите за здравеопазване. Макар изрично обозначилите се като дарили заради COVID-19 кризата да са 8 на сто, има съществен ръст за здравните каузи като цяло (от 42% до 56%). Ръст бележат и даренията от физически лица, които даряват пари, вещи, труд, като и трите регистрират увеличение (от 40% на 47%).

Годината глобално, но и в България, отбеляза безпрецедентен подем на солидарността. Самоорганизирането в неформални групи, стотици доброволчески активности, бърза реакция на бизнеса в отговор на спешни нужди, променени механизми за финансиране и нараснала близост на гражданския сектор с общностите, които подкрепя, бяха само част от тенденциите, белязали необичайната, трудна, но и щедра 2020 г.

На фона на невижданата вълна от съпричастност, не бяха предвидени мерки за облекчаване на негативните последици от кризата за гражданските организации, липсваше политическа воля и за стартиране работата на Съвета за развитие за гражданско общество към правителството, имаше опити за законодателни промени, които ограничават финансирането на гражданския сектор и му вменяват допълнителни административни тежести.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 03.12   1557 г. – В Единбург, Шотландия е подписана Конгрегация на Бог, с което се узаконява Реформацията и създаването на Презвитерианската църква. 1586 г. – В Англия...