Правосъдното министерство предлага ключови изменения в производството по несъстоятелност

16.05.2022 | 12:55
по статията работи: econ.bg
Министерството на правосъдието предлага ключови изменения и допълнения на Търговския закон за усъвършенстване на производството по несъстоятелност
Правосъдното министерство предлага ключови изменения в производството по несъстоятелност
Снимка: БГНЕС

Министерството на правосъдието предлага ключови изменения и допълнения на Търговския закон за усъвършенстване на производството по несъстоятелност.

Сред акцентите в законопроекта, публикуван за обществено обсъждане днес, са нови разпоредби за ускоряване на процеса, намаляване на съдебните такси, повишаване на ефективността по осребряването на имуществото, допълнителни мерки срещу недобросъвестно поведение на страните, както и регламентиране на единен процес за разглеждане на молбите в рамките на едно и също производство.

С допълнените и изменени разпоредби се цели справедливо, ефективно и бързо удовлетворяване на кредиторите, както и запазване на масата на несъстоятелността на длъжника. Премахват се пречките за ефективна стабилизация на жизнеспособни длъжници с финансови затруднения, като се сведе до минимум загубата на работни места и се запазя ползите от дейността им за обществото и икономиката. Създава се и възможност за предприемачите да се възползват ефективно от втори шанс чрез опрощаване на задължения, след като дейността им е била прекратена поради несъстоятелност и са останали неудовлетворени вземания на кредитори.

Към настоящия момент са отчетени редица слабости в юридическата практика, относно  процедурите на производствата по несъстоятелност – голяма продължителност, ниска ефективност, високи разноски, рядко цялостно удовлетворяване на кредиторите.

Недостатъчната прозрачност на провежданите от синдиците процедури по осребряване, съчетани с липсата на ефективен контрол на извършените оценки и действия на синдика по продажба, се стига до случаи, в които имущество от масата на несъстоятелността се продава на изключително занижени цени или по начини, ощетяващи голяма част от кредиторите.

При действащата уредба няма ограничение за броя процедури по продажба на имуществото, което води до ненужно удължаване производството и изчерпване на всички активи единствено за покриване на разноски. Не се предвижда достатъчна прозрачност на процедурите по продажба и добра информираност на потенциалните купувачи за продажбите, извършвани от синдиците. Не са предвидени още електронни търгове и продажби, каквито са предвидени в Гражданския процесуален кодекс.

Законопроектът е насочени към подобряване ефективността на правната рамка относно несъстоятелността и оздравяването, като отчита предложенията на проект „Реформи в областта на несъстоятелността в България“, изпълняван съвместно от Министерството на правосъдието и Службата за подкрепа на структурните реформи на Европейската комисия.

Със законопроекта се въвежда Директива (ЕС) 2019/1023 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 година за рамките за превантивно преструктуриране, за опрощаването на задължения и забраната за осъществяване на дейност, за мерките за повишаване на ефективността на производствата по преструктуриране, несъстоятелност и опрощаване на задължения и за изменение на Директива (ЕС) 2017/1132, която има за цел да подпомогне доброто функциониране на вътрешния пазар, чрез премахването на пречките за свободното движение на капитали и свободата на установяване, произтичащи от различията в националното законодателство на държавите членки по превантивно преструктуриране, несъстоятелност, опрощаване на задължения и забрана за осъществяване на дейност.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 01.07   69 г. – Веспасиан е издигнат за император на Римската империя от легионите. 1097 г. – Битка при Дорилеон: Кръстоносците водени от принц Боемунд I Антиохийски...