Законопроект предвижда облекчаване на условията за работа на хора от трети страни

21.06.2022 | 09:35
по статията работи: econ.bg
Облекчаване на възможността за пребиваване и работа на граждани на трети страни и техните семейства предвижда проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност
Законопроект предвижда облекчаване на условията за работа на хора от трети страни
Снимка: БГНЕС

Облекчаване на възможността за пребиваване и работа на граждани на трети страни и техните семейства предвижда проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, внесен от депутатите Ивайло Мирчев, Мартин Димитров, Антоанета Цонева, Николай Ангов, Михаил Камбарев, Виктор Насър, Атанас Михнев, Борислав Антонов, Искрен Митев.

Предлаганите промени са в съответствие с европейското законодателство - миналата година ЕС прие промените в директивата за легалната миграция "Синя карта". Промените, предложени през 2016 г., предвиждат държавите членки да могат да привличат висококвалифицирани специалисти от трети държави, като им предлагат законна работа и престой в ЕС по примера на американската зелена карта.

Със законопроекта се определят условията за влизане и пребиваване за повече от 3 месеца, както и правата на гражданите на трети страни, които работят в България и семействата им. Според вносителите въвеждането на синя карта ще популяризира България като дестинация за трудова миграция и ще спомогне за недостига на висококвалифицирани работници в почти всички сектори на икономиката.

Законопроектът предвижда признаване и наемане на хора, които нямат диплома за висше образование, но въпреки това са висококвалифицирани заради натрупана практика. Кандидатстването ще е по електронен път, ще бъде улеснена процедурата по командироване, по повишаване в длъжност, по смяната на работодател и пътуването в Европейския съюз (няма да е нужна вече нова пластика). Притежателите на синя карта ще могат да развиват и допълнителна дейност като самостоятелно заети лица, а членовете на семействата им ще могат да кандидатстват за разрешение за пребиваване. Предвижда се и въвеждане на временен адрес за чужденци.

Синята карта ще е валидна до 5 години, като така се свързва с разрешението за дългосрочно пребиваване. Такава карта ще могат да получат и хора със статут на временна или международна закрила.

За целта на законопроекта се налага актуализиране на законодателството чрез изменения в няколко закона: за трудовата миграция и трудовата мобилност, за чужденците, за насърчаване на заетостта, за българските лични документи, за здравното осигуряване.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 28.11   1414 г. – Чешкият религиозен реформист Ян Хус е арестуван от Инквизицията, една година по-късно е осъден на смърт като еретик и е изгорен на клада. 1520 г. –...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net