Екозащитници подкрепят временното спиране на производството на ток от ВЕИ

17.12.2009 | 19:42
по статията работи:
За да остане природа в България: Бяха изградени много ВЕИ в защитените територии и зони, като проектите са разглеждаха "на парче", без да се оценява тяхното общо въздействие върху екосистемите
Екозащитници подкрепят временното спиране на производството на ток от ВЕИ

Коалицията от природозащитни организации и граждански групи "За да остане природа в България" твърдо подкрепя развитието на енергията от възобновяеми източници, защото са ключови за енергийната независимост на България и за справянето с климатичните промени. Това обаче не трябва да става за сметка на унищожаването на защитените територии и зони, заявяват екозащитниците.

Затова коалицията "За да остане природа в България" подкрепя изложената от правителството идея за временен мораториум за изграждането на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в България, пише в становище, изпратено до парламентарната комисия по околна среда и води, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и енергетиката и Министерство на околната среда и водите.

През последните години бяха изградени много възобновяеми енергийни източници в защитените територии и зони, като проектите са разглеждаха "на парче", без да се оценява тяхното общо въздействие върху екосистемите, припомнят екоорганизациите. Това доведе до нарушаване на европейското и националното законодателство, както и до стартирането на няколко наказателни процедури на Европейската комисия срещу България, припомнят природозащитниците, считат те.

Сериозното застрояване на повечето български реки с малки водноелектрически централи например унищожава живота в тях и влиза в конфликт с Рамковата директива за водите на Европейския съюз и може да доведе до нови наказателни процедури.

Изграждането на вятърни и соларни енергийни паркове върху земеделски земи и след изсичането на гори обезсмисля екологичния смисъл на възобновяемите енергийни източници, казват още от „За да остане природа в България".

Коалицията е готова да участва в разработване на Стратегическата екологична оценка на Националната план за развитие на възобновяеми енергийни източници и да работи за създаване на ясни правила за развитие на алтернативните енергийни източници, от което ще има ползва както обществото, така и бизнеса, се казва още в становището.

Необходимо е да се облекчат законовите процедури по изграждане на възобновяеми енергийни източници, като се създадат финансови стимули за навлизането на малки мощности, разпределени равномерно в населените места, между граждани и малък бизнес, които да създадат енергийно независими общности.

Припомняме ви, че вчера беше представена и друга гледна точка - Българската фотоволтаична асоциация даде пресконференция, на която съобщи, че бизнесът с производство на ток от ВЕИ е в колапс. Според председателя й Никола Газдов доверието в сектора е напълно изгубено и той се намира в състояние на "будна кома". Освен това е налице реален риск да бъдат изгубени чуждестранни инвестиции в размер на около 1 млрд. евро за следващите 5 години, които е било планирано да бъдат направени от различни компании в сектора. Повече по темата може да прочетете тук.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 24.09   622 г. – Мохамед и неговите последователи завършват своята хиджра от Мека до Медина, за да избегнат религиозни гонения. 1689 г. – Български доброволци участват...