Европейската агенция срещу прането на пари започва пряк надзор от 2026 г.

09.07.2021 | 14:40
по статията работи: econ.bg
Европейската комисия планира да лиши Европейския банков орган от всички негови задължения за борба с прането на пари и да ги предаде на новата агенция на блока
Европейската агенция срещу прането на пари започва пряк надзор от 2026 г.
Снимка: под лиценза на creative commons

Европейската комисия предлага създаването на нов орган за борба с прането на пари, който ще се превърне в “централен елемент” на интегрирана система за надзор.

Европейската комисия  планира да лиши Европейския банков орган от всички негови задължения за борба с прането на пари и да ги предаде на новата агенция на блока.

Плановете трябва да бъдат публикувани от изпълнителната власт на ЕС на 20 юли, а целта е  да се поправят голяма част от репутационните щети, които блокът претърпя през последните години, след като поредица от скандали разкриха доверието към контрола на банките. Европа е подложена на натиск да засили прилагането на правилата срещу прането на пари, след като няколко държави започнаха разследване на най-голямата датска банка "Данске банк" (Danske Bank) за над 200 млрд. евро подозрителни транзакции, преминали през малкия й естонски клон между 2007 и 2015 г., съобщава "Политико".

Европейската комисия предлага създаването на нов орган за борба с прането на пари, който ще се превърне в “централен елемент” на интегрирана система за надзор. Чрез пряк надзор и вземане на решения по отношение на някои от най-рисковите задължени субекти от трансграничния финансов сектор, агенцията пряко ще допринесе за предотвратяване на случаите на пране на пари и финансиране на тероризъм в блока. В същото време Агенцията за борба срещу прането на пари  ще координира националните надзорни органи и ще им помага да повишат ефективността си при прилагането на общия правилник. 

Според предварителния план, който предстои да бъде обсъден  от Европейския парламент и Съвета на ЕС, се предвижда агенцията да започне пряк надзор от 2026 г.

Агенцията ще има преки надзорни правомощия над финансови компании в целия блок, с правомощието да налага глоби на обща стойност милиони евро. Тя следи за потоци от незаконни средства чрез трансграничен бизнес и рискови клиенти. Допълнително предложение ще въведе нови изисквания на ЕС за доставчиците на услуги за криптоактиви за събирането и предоставянето на данни за създателите и бенефициерите на трансфери в тези активи.  Към момента прехвърлянето на такива виртуални активи е извън обхвата на правилата на ЕС за финансовите услуги.

Целта е Съветът на новата агенция да бъде бъде независим от страните от ЕС, какъвто би трябвало да е и Европейския банков орган. Проблемът е, че бордът на  банковия орган е съставен от национални надзорни органи.Той би трябвало да работи за гарантиране на ефективно и последователно  регулиране и надзор в европейския банков сектор. Общите му цели са да поддържа финансовата стабилност в ЕС и да гарантира ефикасността и нормалното функциониране на банките. 

Новата агенция ще е голяма стъпка напред в изчистването на имиджа на финансовата индустрия. Около 1% от европейското богатство участва в "съмнителна дейност“, което се равнява на около 160 милиарда евро.

Правилата на ЕС за борба с прането на пари ще бъдат задължителни за държавите-членки. По този начин криминалните лица ще спрат да се възползват от различията между националните регулатори. Затова предложенията включват единен правилник, който новият надзорен орган ще наложи, за да се уеднаквят правилата за проверка на клиенти, лимити на пари и изисквания за докладване в целия блок. Има и инициатива за подобряване на координацията между звената за финансово разузнаване, националните центрове, които анализират доклади на банки и други компании за противодействие на подозрителни дейности.

Решението за новата агенция е сериозен удар по репутацията на Европейския банков орган, който бе преместен в Париж от Лондон след Брекзит. Политиците от ЕС обмисляха да го разширят в по-мощен орган за борба с незаконните финанси. Миналата година регулаторът дори получи повече пари и още кадри, за да засили екипите си срещу прането на пари в отговор на скандали в Дания, Естония, Германия, Латвия, Малта, Холандия и Швеция. Мярката обаче не даде резултат. В Латвия например Министерството на финансите на САЩ трябваше да действа срещу ABLV Bank, обвинявайки заемодателя в пране на мръсни пари, свързани с оръжейната програма на Северна Корея.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 28.09   48 пр.н.е. г. – Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет. 1066 г. – Уилям Завоевателя напада Англия: започва...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net