Електронната винетка влиза в сила от утре

16.12.2018 | 10:20
по статията работи: econ.bg
Електронни винетки заменят познатите стикери от утре. Това на практика е първият ефект от въвеждането на новата система за плащане за ползването на републиканските пътища
Електронната винетка влиза в сила от утре
Снимка: БГНЕС

Електронни винетки заменят познатите стикери от утре. Това на практика е първият ефект от въвеждането на новата система за плащане за ползването на републиканските пътища. Тя предвижда леките и лекотоварните автомобили с обща маса до 3.5 тона да бъдат таксувани на база време, както досега, докато таксите за всички по-тежки превозни средства ще зависят от изминатото разстояние.

До средата на август обаче, когато би трябвало да заработи т.нар. тол-система, автомобили, микробуси, камиони и автобуси ще продължат да ползват винетки. Цените им не се променят, като за леките коли годишната струва 97 лева, тримесечната - 54 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв. Въвежда се нова уикенд винетка с цена 10 лева, която важи от 12 часа в петък до полунощ в неделя.

На първо време електронните винетки ще могат да се купят през сайта bgtoll.bg и специално разработено мобилно приложение. Плащането в тях ще може да става с дебитна или кредитна карта, както и с банков превод. От Агенция "Пътна инфраструктура" уточняват, че при положение че се плаща с карта, това може да стане и броени минути преди пътуването, но ако се разчита на банков превод, е добре той да бъде направен няколко дни преди тръгването.

При купуване на електронна винетка това, което шофьорите ще трябва да попълнят последователно, е регистрационният номер на автомобила, е-mail адрес, ако потребителят желае да получи обратна информация за купената винетка, срок за валидност и начална дата за винетката. Важно е, преди да се потвърди плащането, да се провери дали номерът на колата е въведен правилно. Потвърждение, че автомобилът има валидна винетка, ще може да се направи на сайта bgtoll.bg и през мобилното приложение.

От 1 януари електронна винетка ще може да се купи от терминали за самотаксуване в търговските обекти, както и на каса в познатите досега места - бензиностанции, пощенските клонове, областните пътни управления и др. Терминалите за самотаксуване ще бъдат 500 броя, като ще бъдат разположени на граничните пунктове и в търговски обекти. Те няма да работят с пари в брой, а с карти - дебитни, кредитни и за гориво. Терминалите ще оперират на осем езика - български, английски, немски, руски, гръцки, румънски, сръбски и турски.

Не е нужно разписката за плащането да се пази и тя няма да бъде изисквана при проверка на пътя, тъй като данните за автомобила и избраната винетка ще влизат в информационната система. Все пак е добре, преди бележката да се изхвърли, да се провери в сайта или приложението, че за колата има валидна винетка.

Важно уточнение е, че всички винетни стикери, които към 17 декември не са изтекли, ще продължат да важат. От АПИ препоръчват те да бъдат превърнати в електронни, което може да стане през сайта и приложението. Водачите, които не направят това, няма да бъдат глобявани, но след 1 януари, когато контролът за използването на винетки ще се извършва основно с камери, може да бъдат спирани за проверка, тъй като в базата данни няма да има информация, че имат винетка.

До края на тази година контролът върху автомобилите за заплащане на ползването на пътищата ще продължи да се извършва от Пътна полиция. След 1 януари проверки ще правят и служителите на Националното тол-управление в Агенция "Пътна инфраструктура". Те разполагат със 105 автомобила, оборудвани с техника за разпознаване на регистрационния номер и проверка дали за него има данни за платена винетка.

С промени на Закона за движение по пътищата, направени от депутатите в началото на декември, служителите на "Националното тол-управление" имат право да спират превозните средства на пътя, както и да проверяват документите на водачите.

Допълнително контрол ще се извършва и чрез камери, разположени на 295 рамки по цялата пътна мрежа.

Глобата за каране без винетка остава 300 лева за леките автомобили и до 3000 лева за по-тежките превозни средства. Новост е въвеждането на т.нар. компенсаторни такси. Техният размер все още не е одобрен, но за леките автомобили се предвижда тя да е 70 лева и да може да се плати на място, ако провинилият се водач бъде спрян от някой от екипите на "Националното тол-управление".

Плащането ще става само с дебитни или кредитни карти, а който няма възможност да се издължи на място, ще има две седмици да го направи. Ако този срок бъде изпуснат, глобата ще става 300 лева. Компенсаторната такса ще дава прави пътната мрежа да се ползва в продължение на 24 часа след налагането й. При установена липса на винетка на няколко места в един ден глобата ще е една.

С последните промени в Закона за движение по пътищата при неплатени глоби за каране без винетка, както и каквито и да е други неиздължени санкции по закона, автомобилът няма да може да мине през технически преглед. Освен това водачът на такова превозно средство няма да бъде може да напусне страната, тъй като контрол за наличието на неплатени глоби ще се прави и от служители на граничните пунктове. Въвеждането на тази новост цели и да няма възможност коли с чуждестранна регистрация да минат през страната, без да са платили за ползване на пътната мрежа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 27.07   1147 г. – Основаван е град Москва – настоящата столица на Русия. 1302 г. – Византийско-османски войни: В Битката при Бафей Османският емират отбелязва...