Европейската комисия ще гостува на троянското село Орешак

23.05.2012 | 12:48
по статията работи: Лили Бончева
Община Троян отчете успешното изпълнение на поредния европейски проект
Официално откриване на изложението на 11 май
Официално откриване на изложението на 11 май

 

Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак ще бъде домакин на националната конференция на Управляващия орган по Оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР). Това съобщи Донка Михайлова, кмет на Община Троян, по време на пресконференция по повод финализиране на Проект № BG161PO001/3.1-02/2009/011 „Развитие на туристическите атракции в Община Троян” по ОПРР 2007-2013 г., съфинансиран от ЕС чрез Европейски фонд за регионално развитие.

Управляващият орган по ОПРР е Главна дирекция “Програмиране на регионалното развитие” към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Гости на конференцията ще бъдат представители на Европейската комисия, които на място ще се запознаят с обновеното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак.

„Това за нас е изключително признание за качествата на проекта, защото точно те привлякоха вниманието на Управляващия орган да заседава на територията на общината. Този проект е реализация на разбирането, че общината следва да инвестира повече внимание в развитието на туристически продукти, които са атрактивни, модерни като идея и заедно с това достатъчно конкурентоспособни да привличат повече туристи. Проектът създава предпоставки да бъде реновирана не само базата, но и идеята за изложението като привлекателен център. Това на практика вече се случва – с изграждането на кътове в изложбените зали, в които човек не само може да види, но и да създава приложно изкуство”, посочи Донка Михайлова. Тя добави, че изложението е насочено към широк целеви кръг публики – както към децата, които имат възможност чрез него да се докоснат до традициите, така и към туристите, които се вълнуват от изконно българското. Проектът е съобразен и със специфичните потребности на хора с увреждания.

Ръководителят на проекта от страна на Община Троян инж. Николай Хитров припомни, че общата стойност на дейностите възлиза на 1 465 108.68 лв., от които 219 766.30 лв. е съфинансирането от община Троян. На територията на изложението са реконструирани залите Керамика, Художествена обработка на тъкани, Художествена обработка на дърво, Приложно изкуство на народите, Базар, главният вход, дворът и административната сграда.

Общата разгъната застроена площ е 3070 кв. м., като стойността на извършеното строителство по проекта е 916 хиляди лева. По проект при различните зали са санирани или сменени амортизираните елементи – залите имат нова покривна конструкция, изградена е нова отводнителна система, подменена е ел.инсталацията, дограмата, витринната част, извършено е фасадно саниране, сменени са настилките и осветителните тела. Водещо при обновяването е следването на характерния архитектурен образ, подчертаващ местните традиции чрез използване на традиционни елементи и материали. Ремонтните дейности приключиха за по-малко от 5 месеца. По проекта са обучени и петима екскурзоводи. „Надяваме се да насърчим развитието на туризма и по този начин за върнем славата му на международно изложение, каквото беше преди 40 години”, каза в заключение инж. Хитров.

 

На снимката: Донка Михайлова, кмет на Община Троян, и инж. Николай Хитров, Ръководител на проекта от страна на Община Троян

Арх. Пенко Терзиев от проектантско ателие "Троян арх", автор на проекта за реконструкцията, посочи, че премоделирането на вътрешното пространство е дало допълнителна компактност на изложбения ансамбъл. Водеща идея при проектирането пък е била енергийната ефективност. Арх. Терзиев похвали всички участници в проекта за добрата екипност.

Инж. Йордан Йорданов, ръководител на плевенската фирма “Термоконтрол сървиз” ЕООД, на която бе поверен строителният надзор, определи проекта като лесен поради добрата работа на избраните фирми.

Във връзка с проекта бе издаден и каталог „Дестинация Троян: Живите занаяти” и бе изготвен рекламен клип „Дестинация Троян”, популяризиращ региона. Иван Чакъров, управителят на националното изложение в село Орешак, подчерта, че философията на изложението е нов, съвременен и атрактивен начин на поднасяне на българските традиции.

Самото изложение в село Орешак вече посрещна първите туристи на 11 май с официално откриване на обновената база.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 30.11   1406 г. – Григорий XII е избран за папа. 1700 г. – В битката при Нарва шведската армия, предвождана лично от крал Карл XII, побеждава значително...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net