Европейските промени в сферата на обществените поръчки готови през януари

31.10.2013 | 13:00
по статията работи: Теодора Пенева
През последните 3 години ЕК е наложила санкции за 7 млрд. евро за нарушения на конкуренцията в Европа
Европейските промени в сферата на обществените поръчки готови през януари
Снимка: Sxc.hu

Трябва да се подобри достъпът на малкия и среден бизнес до обществени поръчки. Това заяви Зорница Димитрова от Генерална дирекция "Вътрешен пазар и услуги" на Европейската комисия (ЕК) на събитие в Брюксел, Белгия, информират от пресцентъра на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

В рамките на събитието Димитрова представи готвените нормативни промени в областта на обществените поръчки пред представители на българските работодателски и синдикаллни организации. Те гостуваха в Брюксел по покана на Европейската комисия.

"Обществените поръчки са стабилен източник за бизнес, но и също – за корупция и е важно да се съблюдават правила и норми, както и да се подобри достъпът на малките и средни фирми до договори в процеса на изпълнение", подчерта експертът.

Това са основните точки в готвените изменения в регламентацията на обществените поръчки. Други предвидени мерки са преминаването към електронни търгове и такива за намаляване на административната тежест и за ограничаването на корупцията.

Върху важността от редуциране на тежестта върху бизнеса беше поставен специален акцент. ЕК представи и добри европейски практики в тази посока.

Очаква се промените да бъдат одобрени от Европейския парламент (ЕП) през януари 2014 г. След това страните членки на Европейския съюз (ЕС) ще разполагат с две години, за да ги транспонират в националните си законодателства. Гърция вече е на последния стадий в подготовката, изтъкна Зорница Димитрова.

Евросанкции

Българската делегация гостува и в Генерална дирекция „Конкуренция” на ЕК, където бяха представени политиките срещу злоупотреби с господстващо положение, данни за осъществявания мониторинг върху отпусканите държавни помощи, сливанията, наличието на картелни споразумения.

Само в рамките на периода 2010 – 2013 г. Комисията е обявила 23 решения, санкциониращи картелни споразумения, отнасящи се до 165 предприятия. Наложените глоби общо възлизат на малко над 7 млрд. евро.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 12.08   1813 г. – Австрия обявява война на Наполеон. 1851 г. – Американецът Айзък Сингер получава патент за шевната машина със задвижване посредством педал, с което се...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net