Европейските банки с до 40 млрд. евро разходи заради Brexit

19.07.2016 | 15:34
по статията работи: econ.bg
Средствата са допълнителен капитал за британските клонове
Европейските банки с до 40 млрд. евро разходи заради Brexit
Снимка: Youtube.com

Европейските банки са заплашени от разходи на стойност до 40 млрд. евро след решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, действие станало известно като Brexit, информира Financial Times, цитирайки консултантската фирма Boston Consulting Group (BCG). Това е допълнителният капитал, който трезорите ще бъдат принудени да прибавят в своите британски клонове.

Клоновете на чуждестранните банки в Лондон може да се нуждаят от собствено финансиране, ако Великобритания остане извън единния пазар.

Според доклада на компанията резултатите от референдума, проведен в Обединеното кралство, също така ще предизвикат от 8% до 22% увеличение в годишните разходи за отделите на банките, занимаващи се с капиталови пазари, посочвайки, че това може да откаже някои заемодатели от изпълнението на дадени операции.

Дейността на чуждестранните банки в Лондон беше хвърлена в смут след вота за излизане от ЕС, тъй като по този начин те биха могли да загубят своя „вход“ към правенето на бизнес в рамките на 28-членния блок.

По-голяма част от вниманието досега беше насочено към американските банки, които използват Лондон като портал към Европа. Вместо това докладът на BCG се фокусира върху близо 60-те европейски банки с клонове във Великобритания, в това число и международни групи като Deutsche Bank, Commerzbank, BNP Paribas, Santander, Société Générale и по-малки оператори като Еrste Group, Novo Banco и Piraeus.

„Всички говорят за перспективата на американските банки, но европейските ще бъдат засегнати повече“, заяви Филип Морел, един от авторите на доклада.

Европа не е толкова важна за американските банки, тя е 20-30 процента от техните печалби от капиталови пазари“, допълни той.

„За европейските банки това е много по-важно, 70% от операциите на капиталовите пазари на тези банки могат да бъдат в Лондон“, каза Морел.

Лондонските клонове, които тези европейски банки използват за бизнес, не се нуждаят от свой собствен капитал. Това обаче може да се промени след Brexit, ако Великобритания е извън единния пазар и европейските банки не могат да разчитат на разрешителните от своите родни държави за бизнес там.

Според BCG е вероятно поне някои банки да създадат „междинни холдингови компании“ във Великобритания, сходни на тези в САЩ.

“И Великобритания, и ЕС биха могли да поискат тези филиали, особено при по-важните банки, да бъдат енергично капитализирани, както видяхме в САЩ“, посочват още изследователите.

Само германските банки биха се нуждали от допълнителни 10 млрд. евро от британския капитал и сходна сума от дълга, която би могла да бъде предоставена като удръжка от кредиторите, посочват от BCG. Според изследователите на консултантската фирма сметките на европейските банки биха могли да бъдат между 30 млрд. евро и 40 млрд. евро.

Според Морел основната част от тези разходи ще се паднат на 10-те най-големи банки. По думите му някои финансови институции биха могли да се възползват от ситуацията като променят своя операционен модел, налагайки агресивни програми за намаляване на разходите и възстановяване на представянето си.

По отношение на общите разходи за дейност BCG посочва, че Лондон ще изгуби поне някои от дейностите на европейските капиталови пазари, които се извършват в града и които съставляват от 50% до 70% от активността на капиталовите пазари на Ситито.

„Очевидно способността на банките да съсредоточават своите операции и да поддържат мащаб в единен, добре капитализирана лондонска единица вече не е сигурно“, се казва още в доклада. „Допълнителните ползи от ликвидни, живи пазари, както и достъпът до ресурси и клиенти може да бъде намален“, посочват още от BCG.

Според компанията бъдещето може да включва оперирането на банки в две отделни единици – британска и европейска, което ще удвоява разходите им. Банките също така може да трябва да преместят своите екипи, занимаващи се с фондове и продажби, в различни държави от тези, където се намират екипите им за търговия и клиринг, добавя БГНЕС. Екипите за фондове и продажби може да се преместят или в Дъблин, или в Люксембург, за да могат да са по-близо до управителите на активи.

„За някои банки Brexit може да ускори изтеглянето им от процеса по създаване на стойност“, посочват от BCG.

Тази седмица JPMorgan публикува доклад, според който Brexit може да струва на инвестиционните банки 1,5 млрд. долара годишно.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 26.01   1340 г. – Кралят на Англия Едуард III е обявен за крал на Франция. 1500 г. – Испанският мореплавател и конкистадор Висенте Пинзон става първият европеец стъпил...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net