Статистиката леко коригира надолу данните за растежа на икономиката

08.06.2022 | 13:55
по статията работи: econ.bg
По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт през първото тримесечие възлиза на 32.807 млрд. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 4800 лв. от стойностния обем на показател
Статистиката леко коригира надолу данните за растежа на икономиката
Снимка: под лиценза на creative commons

През първото тримесечие на 2022 г. сезонно изгладените данни за брутния вътрешен продукт (БВП) показват ръст от 4% в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и повишение от 0.8% спрямо четвъртото тримесечие на 2021 година, съобщава Националният статистически институт (НСИ).

Това е лека корекция спрямо експресните оценки от средата на май, които сочеха 4.5% растеж на икономиката на България на годишна база.

По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие възлиза на 32.807 млрд. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 4800 лв. от стойностния обем на показателя. Преизчислен в евро, БВП е 16.774 млрд. евро, като на човек от населението се падат 2454 евро.

През първото тримесечие на 2022 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката е 2.1%, като намалява с 0.1 процентни пункта спрямо същото тримесечие на предходната година.

Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 9.8 процентни пункта до 36.3%.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сектора на услугите, намалява до ниво от 61.6% при 71.3% през съответния период на предходната година.

За крайно потребление през първото тримесечие на 2022 г. се изразходват 81% от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 12.2% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е отрицателно.

По отношение на компонентите на крайното използване влияние за регистрирания икономически ръст има бруто капиталообразуването с увеличение от 30.6% и крайното потребление с увеличение от 5.2% спрямо първите три месеца на предходната година. Износът на стоки и услуги се увеличава с 6.5%, а вносът на стоки и услуги - с 13.5% в сравнение с първото тримесечие на 2021 година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 12.08   1813 г. – Австрия обявява война на Наполеон. 1851 г. – Американецът Айзък Сингер получава патент за шевната машина със задвижване посредством педал, с което се...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net