Чиновнически гаф спира кандидат-студенти за чужбина

01.07.2011 | 09:04
по статията работи:
От просветното министерство обещаха да издирят кой е виновен за цялата неразбория
Чиновнически гаф спира кандидат-студенти за чужбина

Чиновнически гаф спира наши ученици от възможността да продължат висшето си образование в чужбина. Това показа проверка на „Монитор" след сигнал от родители и ученици от столичното 31 СУЧЕМ „Иван Вазов". Броени дни преди изтичане на крайните срокове за кандидатстване в Германия те са изправени на нокти заради административни неуредици.

„Всичко започна на 17 юни, в петък, когато беше тържественото връчване на дипломите. Тогава никой не очакваше какво ще ни връхлети", разказа дипломираната Драгомила Цветанова. Още на 20-и юни в понеделник тя си извадила всички необходими документи за кандидатстване в Германия: нотариално заверено копие на дипломата, характеристика от училището и две удостоверения, че е изучавала английски език в основен и гимназиален етап.

Връчила всички документи на фирма посредник и ги внесли в просветното министерство на следващия ден. Веднага започнали първите спънки: чиновниците отказали да легализират удостоверението за изучаван език и характеристиката, в която се отбелязва поведението на ученика и талантите му. За характеристиката мотивът бил, че не е образователен документ, въпреки че е легитимно издаден от директора на училището. Оправдали се, че не могат да легализират уверението за втория чужд език от 5-и до 12-и клас, защото имали право да правят легализации само за едно училище - гимназията.

Приели за легализация единствено превода на дипломата. Четири дни след подаването чиновник от МОМН върнал безмълвно дипломата на фирмата посредник с печат и подпис за удостоверена истинност на документа. Върху печата обаче имало графа за още един подпис, затова посредниците се усъмнили в техническа грешка. Чиновниците отвърнали: „Ще чакате да проверим" и издали нареждане на семейството да потърпи до 1 юли. Едва в сряда Драгомила разбрала, че липсващият подпис означава: „дипломата не е легализирана". Чиновниците изтъкнали грешка в оформянето на дипломата от гимназия „Иван Вазов" и не обяснили нищо повече.

Новината за сгрешените дипломи обиколила всички кандидати за място в немски университет. Директорката на гимназията Надежда Николчева свика по спешност вчера учителите от зрелостната комисия и петима кандидати за място в Германия вече имат нови дипломи. Директорът разкри каква е причината за голямата неуредица: в последната графа за предметите от задължително-избираема подготовка липсвало названието: „технологичен". Иначе наименованията на всички предмети, оценките и хорариумите са верни. „Много ме е яд, че се хващат за това. Миналата година попълнихме документите по същия начин и нямахме проблеми", коментира директорът на 31 СУЧЕМ Надежда Николчева.

Потърпевшите родители разказаха как дори едно момче от сегашния випуск без проблем си легализирало дипломата. От ксерокопия на дипломи на СУЧЕМ, с които „Монитор" разполага, личи, че в процеса на легализация единият експерт е подписвал и подпечатвал за вярно съдържание, а друг се е заял и задрасквал решението му след него.

От просветното министерство обещаха да издирят кой е виновен за цялата неразбория. Заместник-министърът на образованието Милена Дамянова лично пое ангажимент злополучните дипломи да бъдат легализирани в извънредно бърз срок.

Грешките в дипломите са по вина както на администрацията, така и на училището, защото не са предвидили как подобна грешка може да се отрази на сроковете за кандидатстване в чужбина, коментираха пред „Монитор" експерти от фирми за посреднически услуги при легализация на документи. Според тях ръководството на училището може предварително да се консултира дали дипломите са изрядни и няма да изникват подобни нервни ситуации. Но и чиновниците обикновено са незаинтересовани и премълчават информация, която може да бъде ключова за кандидатстване в чужбина.

В практиката на консултантите възможно най-екстремният срок за хващане на сроковете за Германия бил 13 юли със спешна пратка с международен куриер. Дотогава всички злополучни кандидат-студенти трябва да минат отново експресно цялата процедура от превод през нова легализация в министерството на образованието до поставяне на апостил във външно министерство и заверка в немското посолство. Ако просветното министерство успее да легализира дипломите в понеделник, все още надеждата не е изгубена за учениците от 31 СУЧЕМ „Иван Вазов", прогнозират експертите в легализацията.

Според специалистите в оформяне на документи за кандидатстване в Германия не е фатална липсата на заверка за характеристиката и изучавания втори език - английски от 5 до 12 клас. Достатъчно е документите да са преведени от заклет преводач.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 26.07   811 г. – В Битката при Върбишкия проход българският кан Крум разгромява войската на византийския император Никифор I, а самият император е убит. 1529 г. –...