Стокообменът ни с Хърватия е 110 млн. евро през 2012 г.

15.10.2013 | 16:20
по статията работи: Момчил Лалев
Това стана ясно на Българо-хърватският бизнес форум, организиран по повод визитата на хърватския държавен глава у нас
Стокообменът ни с Хърватия е 110 млн. евро през 2012 г.

Президентите на България и Хърватия Росен Плевнелиев и Иво Йосипович откриха специално организирания по повод визитата на хърватския държавен глава у нас Българо-хърватски бизнес форум, съобщават от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

При откриването на форума председателят на БТПП Цветан Симеонов определи срещата като първата сериозна стъпка след присъединяването на Хърватия към ЕС за разширяване на двустранното икономическо сътрудничество. Той подчерта, че потенциалът е голям.

„При стокооборот от близо 2 млрд. евро с Турция, 1,5 млрд – с Румъния, даже със Сърбия  - от над 700 млн., очевидно, че в търговските ни отношения с Хърватия се крие сериозен потенциал при 110 млн. евро търговски оборот за 2012 г.“, каза Цветан Симеонов.

„Ние вече не просто само официално, но и неофициално, не само субективно но и обективно по всички възможни канали сме осъзнали нуждата, че само заедно можем да просперираме. Отдавна сме разбрали, че няма значение една фабрика къде ще се позиционира. Лично аз се радвам на всяка фабрика в Хърватия, на всяка фабрика в Сърбия, защото това е предпоставка за заетост и в България“, заяви Плевнелиев.

По думите на президента това, че фабриките на „Форд“ и на „Рено“ са в Румъния, само допринася за развитието.

„Инвеститорите вече не се интересуват само от една държава, те се интересуват от региона. Една фабрика сама по себе си не обслужва един регион или държава, тя обслужва целия регион на Югоизточна Европа. Затова ни трябват пътища, затова ни трябват железопътни линии, затова ни трябват ефективно работещи митници, затова ни трябват пристанища, затова ни трябват свързани електрически, газови и всякакви други мрежи и няма никакво съмнение, че това ще се случи. Това вече се случва“, заяви Плевнелиев.

В приветствието си към участниците във форума хърватският държавен глава Иво Йосипович изтъкна, че двамата с българския си колега са потвърдили желанието за задълбочаване на икономическите отношения между двете страни. Той очерта средата за бизнес в Хърватия като подчерта, че хърватското правителство отделя внимание на инвестиционния климат и пристъпва към реформи с цел премахване на различните административни пречки.

„Хърватия предлага многобройни насърчителни мерки като по-нисък данък и освобождаване от данък върху печалбата, също така на инвеститорите са на разположение няколко вида невъзвръщаеми парични фондове, отнасящи се до разкриване на нови работни места и усъвършенстване на работниците“, посочи Йосипович.

Той изтъкна, че в Хърватия са предвидени специални мерки за сектори с висока добавена стойност и уточни, че за такива инвестиционни проекти Хървтия осигурява допълнителни парични средства, което дават възможност на инвеститора да възвърне средствата, вложени в оборудване и високи технологии.

„Тези мерки дават конкретни резултати. Миналата година привлякохме 1,25 млрд. долара преки чуждестранни инвестиции, а през първата половина на годината имаме значително повече преки чуждестранни инвестиции, в сравнение с 2012 г.“, посочи хърватският държавен глава.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 10.08   258 г. – В Рим е изгорен свети Лаврентий Римски. 610 г. – Ислям: Мохамед започва да получава Корана от Господ чрез ангела Гавраил. 654 г. – Евгений I е...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net