Работодатели и синдикати се разминават за ръста на заплатите

19.03.2011 | 15:46
по статията работи:
Днес се проведе заседание на НСТС. Освен увеличаване на заплатите и пенсиите, синдикатите искат и спешни мерки, които да овладеят ценовия удар
Работодатели и синдикати се разминават за ръста на заплатите

Синдикатите настояват за по-високи доходи от 1 юли. Техните искания и аргументи бяха обсъдени по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Работодателите продължават да твърдят, че ръстът на заплатите е прокризисна мярка в условията на криза и бизнесът ще реагира на това със закриването на работни места.

На вратите на Министерския съвет, където се проведе заседанието на НСТС, представители на КТ "Подкрепа" и КНСБ напомниха своите искания. Сред тях са вдигане на минималната работна заплата на 290 лева, увеличаване на минималната пенсия на 160 лева и на детските надбавки на 45 лева. Припомняме ви, че по-рано днес вицепремиерът Симеон Дянков отрече до средата на годината да има възможност за увеличавне на пенсиите.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров доводите за това са сериозни, включително и обявения от финансовия министър Симеон Дянков по-малък от планирания бюджетен дефицит за първите два месеца на годината. Това дава възможност за компенсиране на доходите и трябва да се превърне в централния дебат в следващите седмици в България, посочи Димитров.

Започва дискусия за това как държавата в следващите месеци да стъпи върху истинска политика, която да доведе до възстановяване чрез растеж и заетост, каза още Димитров след заседанието на НСТС. По думите му очакванията са на следващото заседание на тристранния съвет правителството да даде своите предложения и виждания как това да се случи.

Исканията на синдикатите за спешни мерки, които да овладеят ценовия удар и компенсаторни мерки за доходите, ще бъдат обсъдени във вторник на заседание на Комисията по цени, доходи и жизнено равнище са решили участниците в НСТС.

След 20 дни на ново заседание на съвета ще се обсъдят конкретните анализи и разчетите на предложените от синдикатите мерки, информира БТА.

На заседанието влезе и Алексей Петров като представител на Съюза за стопанска инициатива. На входа той заяви: Една година и половина правихме силна държава за сметка на пазарната икономика и демокрацията. Сега имаме държава, която е безпомощна пред високите цени на стоките от първа необходимост и контрабандата.

Петров коментира още: Радостното е, че тристранният диалог влезе в дневния ред на хората. Лично аз бях приятно изненадан от предложенията на синдикатите и анализа, който предоставиха.

Представителят на ССИ добави, че е "за" създаването на паралелен екип, за да се координира тристранното сътрудничество и по този начин да се балансира интересът за по-ефективна работа, предаде Агенция "Фокус".

Предложението на синдикатите за всеобщ индекс за увеличение на заплатите е нереалистична и популистка мярка, която няма да доведе до никакъв резултат. Това обяви председателят на Българската търговско-промишлената палата (БТПП) Цветан Симеонов при преговорите за ръст на доходите. Работодателите предлагат договарянето да се извършва за всяко предприятие поотделно, информира БНР.

Категорично не подкрепяме предложението да се вдигне минималната работна заплата в средата на годината и настояваме препоръчителният индекс за повишаване на възнагражденията да се договаря по браншове, с оглед на конкретната ситуация. Това е позицията, огласена от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) след заседанието на НСТС.

Председателят на асоциацията Васил Велев коментира, че синдикатите са предложили спешни мерки за овладяване ръста на цените и подкрепа на доходите на населението. Двата синдиката искат да започне такава дискусия и това се прие, но се даде време на другите две страни - работодатели и правителство,  да се запознаят с предлаганите мерки, да ги обсъдят на работно равнище и в комисиите, и до две седмици да има позиция по тях, коментира Велев.

Синдикатите са излезли с четири групи предложения:

Едното от тях е да се търсят пазарни методи за ограничаване ръста на цените. Втората е да анализира работата на регулаторните органи на държавата.

Тези въпроси председателят на АИКБ коментира по следния начин: Ние подкрепяме тези идеи, тъй като при пазарна икономика, именно това е начинът да се регулират цените - чрез конкуренцията. Там, където конкуренция е невъзможна, където има монополни или твърде малко доставчици на услуги, там съответните органи регулират цените. Важно е да се анализира работата им, за да се постигне търсеният ефект.

Другите две групи предложения на синдикатите се връщат към препоръчителния индекс за ръста на работните заплати в реалния сектор. Това се договаря двустранно - между работодатели и синдикати. Това са двете страни, които обсъждат национално споразумение за индексиране на доходите. Преди три години то бе постигнато, но след това избухна кризата и през последните две години не успяхме да се договорим.

Ние по принцип сме "за" такива разговори, но обръщаме внимание, че е различна ситуацията по браншовете. Настояваме разговорите да се провеждат по браншове, защото някъде има ръст на продажбите, другаде има стагнация и не може един препоръчителен индекс да бъде адекватен за всички сектори.

Категорично не подкрепяме четвъртата група от синдикалните предложения - да се вдигне минималната работна заплата, тъй като това не бива да се прави в средата на годината. Ако ще се увеличават доходите, то по-скоро това следва да дойде чрез повишаване на средствата за социално подпомагане, ако добре се изпълнява бюджетът, коментира още Велев, цитиран от пресцентъра на АИКБ.

Според него минималната работна заплата е административна величина, която не бива да се пипа в средата на годината, особено с такъв голям ръст, с какъвто синдикатите предлагат, защото това ще доведе до намаляване на заетостта, до увеличаване на безработицата и до увеличаване на сивия сектор.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 12.08   1813 г. – Австрия обявява война на Наполеон. 1851 г. – Американецът Айзък Сингер получава патент за шевната машина със задвижване посредством педал, с което се...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net