Инвестициите в иновации ще растат

10.08.2011 | 16:34
по статията работи:
По информация от компаниите, взели участие в проучването, средно 27% от годишните им продажби представляват иновационни продукти
Инвестициите в иновации ще растат

Най-големите фирми в ЕС, инвестиращи в научноизследователска и развойна дейност (НИРД), възнамеряват да увеличат разходите за иновации с 5% годишно в периода 2011-2013, съобщи Европейската комисия. Това надвишава повече от два пъти миналогодишните предвиждания и представлява значителен подем в сравнение с 2009 година, когато се наложи тези дружества да съкратят бюджетите си за НИРД с 2.6%.

По информация от компаниите, взели участие в проучването, средно 27% от годишните им продажби представляват иновационни продукти, въведени на пазара през последните три години, което показва, че иновациите са ключът към търговски успех и създаване на работни места, посочват от ЕК.

Компаниите от проучването предвиждат 75% от инвестициите им в НИРД да бъдат в рамките на ЕС през следващите три години. Най-високият процент на увеличение на инвестициите в НИРД се очаква в Китай (25%), в Япония (17%), в други европейски държави (8%), в Индия (8%) и в САЩ и Канада (5%). Тази тенденция може да се проследи в три от четири предходни проучвания и показва, че компаниите в ЕС желаят да извлекат полза от растежа в развиващите се икономики, запазвайки в центъра на полезрението си ЕС.

Като решаващи фактори с положително въздействие върху иновациите се посочват наличието на квалифициран персонал и публично подпомагане, като субсидии и данъчни облекчения. От значение е и сътрудничеството с други организации, например висши учебни заведения.

Всички сектори изтъкват като отрицателен фактор разходите, свързани с правата на интелектуална собственост, и времето, необходимо за осигуряване защитата на тези права.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 21.07   356 г. пр.н.е. – Храмът на Артемида в Ефес – едно от седемте чудеса на света – е разрушен от палеж. 1718 г. – Подписан е Пожаревският договор между...