Институциите у нас дължат близо 20 млн. лв. на общините

17.08.2012 | 12:08
по статията работи: Теодора Пенева
Дългът на Софийския университет надхвърля 8,1 милиона лева
Институциите у нас дължат близо 20 млн. лв. на общините

 

Министерствата и ведомствата дължат близо 20 милиона лева на общините у нас. Това стана ясно от представената от Министерството на финансите (МФ) за дължимите местни данъци и такси от институциите към месец август 2012 г.

Повод за предоставената справка е медиен интерес по темата в рамките на провелата се пресконференция в МФ за финансовата устойчивост на общините. Оказва се, че задълженията на министерствата и ведомствата възлизат на 19 729,9 хил. лв.

Най-съществена сума дължат висшите учебни заведения у нас – общо близо 8,35 млн. лв. Най-сериозно е задлъжнял Софийският университет (СУ) „Св. Климент Охридски“ - с над 8,1 млн. лв., което надхвърля 40% от общия дял и представлява почти цялата дължима сума от университетите.

Следват министерствата, като най-големи са задълженията на Министерството на вътрешните работи (МВР) – 3,366 млн. лв. След него са Министерството на отбраната (МО) с дълг от 2,7 млн. лв, Министерският съвет - с 2,5 млн. лв., и Министерството на здравеопазването (МЗ) – с 1,137 млн. лв. Негативната класация продължава с Министерството на правосъдието, което дължи на българските общини 985,1 хил. лв., а след него са Министерството на земеделието и храните (МЗХ) – с 427 хил. и Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) – със 109,1 хил. лв. Задължени на общините са още Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Министерството на културата (МК), съответно с 69 хил. лв. и с 42,4 хил. лв.

Останалите институции, които имат дълг за август 2012 г., са предвождани от Националната служба за охрана (НСО), чиято дължима сума възлиза на 26,6 хил. лв. Българската академия на науките (БАН) е задължена с 12,8 хил. лв., а Националният осигурителен институт (НОИ) – с 5,5 хил. лв. Най-малки суми от изброените дължат Висшият съдебен съвет (ВСС) – 1,3 хил. лв., и Омбудсманът – 0,6 хил. лв.

Що се отнася до университетите, освен СУ към общините са задлъжнели още 11 висши учебни заведения в България, макар дължимите им суми да са далеч по-малко от тези на столичната „Алма матер“. На второ място след Софийския университет в класацията за висши училища се нарежда Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), чиито задължения са приблизително равни на тези на МОМН – 109,5 хил. лв. Висшето строително училище „Любен Каравелов“ пък ще трябва да изплати на общините 44,5 хил. лв.

В съобщението си до медиите от МФ уточняват, че по-голямата част от министерствата и ведомствата са разплатили задълженията си за местни данъци и такси, а друга част от тях, непосочени в справката, са сключили споразумения с общините за разсрочено разплащане. То се осъществява по тримесечия, а министерствата и ведомствата изплащат задълженията си стриктно по споразумения.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 13.06   1805 г. – Експедицията на Луис и Кларк достига до водопадите Грейт Фолс. 1839 г. – Милош Обренович абдикира като княз на Сърбия в полза на сина си Милан...