Домбровскис: Подготовката на България за еврозоната върви по план

29.01.2019 | 12:20
по статията работи: econ.bg
Домбровскис посочи, че днес еврото е много по-стабилна валута в сравнение с преди 20 години, когато е възприета в 11 страни и напомни, че след кризата от 2008 г. са въведени допълнителни механизми за стабилност на валутата и за контрол
Домбровскис: Подготовката на България за еврозоната върви по план
Снимка: БГНЕС

Сътрудничеството с България по плана за влизането й в еврозоната върви много гладко и се движи по план. Това обяви пред участниците в 13-та среща между бизнеса и правителството, организирана от "Капитал", Валдис Домбровскис, еврокомисар по финансите и зам.-председател на Европейската комисия. Междувременно вчера на дискусия по темата финансовият министър Владислав Горанов обяви оптимистичната си прогноза, че България би могла най-рано да приеме еврото за своя валута от 1 януари 2022 г.

Много се радвам, че България твърдо е поела по този път, докладът за сближаването показва, че тя отговаря на 3 от критериите за членство в еврозоната – дългосрочна стабилност на лихвените равнища, ценова стабилност, нисък публичен дълг, напомни еврокомисарят. Прогнозата му е, че догодина съотношението между публичния дълг и брутния вътрешен продукт на страната ще бъде под 20%.

Той напомни, че през лятото България е поела ангажимент да изпълни няколко изисквания по пътя си към еврозоната и те се наблюдават, а в момента Европейската централна банка прави преглед на активите на най-големите банки в България, резултатите от които ще бъдат оповестени до юли.

Домбровскис посочи, че днес еврото е много по-стабилна валута в сравнение с преди 20 години, когато е възприета в 11 страни и напомни, че след кризата от 2008 г. са въведени допълнителни механизми за стабилност на валутата и за контрол, който да предизвестява кризи в общия валутен съюз. Вече има и много добри надзорни критерии и ясни правила.

На въпрос дали за България сега има по-големи предизвикателства пред влизането в еврозоната, отколкото пред Латвия, която е член от 2014 г., латвиецът Домбровскис обясни, че ситуацията е много различна и трудно може да се сравни. В допълнение сега съществува единният банков съюз, в който България се очаква да влезе едновременно с евентуалното й влизане в еврозоната. Всъщност това изискване бе поставено пред България през лятото, когато тя заяви твърдото си намерение да се присъедини към общия валутен съюз.

В Латвия се обсъждаше план за присъединяване по време, когато еврозоната беше в криза, течаха много вътрешни дебати дали точно тогава е уместно присъединяването ни, трябва ли в този момент точно еврозоната да се разширява. А Латвия тъкмо излизаше и от една програма за кредитиране. Контекстът беше много различен, разказа Домбровскис. Според него тогава е било доста трудно да се убеди обществеността в ползата от еврото, докато България няма такъв проблем. В момента в Латвия хората са убедени в ползите от еврото, посочи той. Изреди отново ползите от еврото както за обикновените хора, така и за бизнеса.

Над 340 млн. европейци работят с еврото и спестяват в него. 75% от европейските граждани смятат еврото за добра валута, цитира данни еврокомисарят. Посочи, че все пак има нужда обаче от реформи, за да се задълбочи европейският паричен съюз. Трябва да се укрепи инструментариумът за борба с кризите и за реакция при криза, обяви той и посочи, че в момента се обсъждат механизмите на този инструментариум.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 25.01   41 г. – Сенатът избира Клавдий за римски император. 1327 г. – 14-годишният Едуард III става крал на Англия, но страната се управлява от неговата майка –...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net