Абитуриенти, осигурявайте се, докато станете студенти

12.06.2013 | 13:20
по статията работи: Ралица Стоянова
В периода между гимназията и университета или работата младежите трябва да плащат сами здравните си вноски
Абитуриенти, осигурявайте се, докато станете студенти
Снимка: jenite.bg

Учениците, които са завършили гимназия, трябва да се осигуряват за здраве сами, докато станат студенти или започнат работа, напомнят от НАП Пловдив.

Причината е, че в периода между завършване на средното образование и започване на академичната година във висшето учебно заведение, бившите гимназисти не се осигуряват от републиканския бюджет, тъй като не попадат в нито една от двете категории – „ученици“ или „студенти“, обясняват от агенцията за приходите. През това време те следва сами да заплащат вноските си за здравно осигуряване, които са в размер на 16,80 лв. на месец. Така например за първия месец от периода на самоосигуряване – юли, вноската трябва да се преведе най-късно до 25-ти август.

В противен случай младежите може да се окажат с прекъснати здравноосигурителни права. Приходната агенция уточнява още, че изключение правят зрелостниците, които веднага след завършване на гимназия започнат работа и са осигурявани от работодателите си.

В същия срок до 25-ти август еднократно се подава и декларация Образец 7. Формулярът може да бъде разпечатан от интернет страницата на НАП www.nap.bg и подаден след това не само на място в приходната агенция, но и по пощата като писмо или по интернет с електронен подпис. Отново в електронната страница на администрацията в рубриката „Електронни услуги със свободен достъп“ всеки може да проверява и следи здравния си статус, което става безплатно с въвеждане на ЕГН.

Подробности или помощ при попълването на декларации и платежни нареждания за внасяне на осигуровки, клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация на агенцията 0700 18 700 на цената на един разговор.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 18.10   31 г. – В Рим по предварително начертан план е убит заговорникът Сеян. 1748 г. – Приключва Войната за австрийското наследство. 1795 г. – Обесена е Злата...