Германският стокообмен нараства през април по-силно от прогнозите

09.06.2017 | 13:55
по статията работи: econ.bg
Износът на Германия през април на сезонно-коригирана база се повиши с 0,9% на месечна база, достигайки рекордните 106,3 млрд. евро след растеж с 0,4% през март
Германският стокообмен нараства през април по-силно от прогнозите
Снимка: под лиценза на creative commons

Германският внос и износ нараснаха през април по-силно от очакваното, показват данни на Федералната статистика Destatis, което е сигнал както за добро представяне на водещата европейска икономика, така и за наличието на икономически подем в световен план. 

Износът на Германия през април на сезонно-коригирана база се повиши с 0,9% на месечна база, достигайки рекордните 106,3 млрд. евро след растеж с 0,4% през март и при очаквания на финансовите пазари за по-скромно увеличаване на експорта с 0,3 на сто. Това представлява подобряване германския експорт за четвърти пореден месец от началото. 

В същото време немският внос отбеляза изненадващ ръст от 1,2% до рекордни в историята 86,6 млрд. евро при прогноза за негово понижение с 0,5% и след скок с цели 2,1% месец по-рано. По-рязкото повишаване на вноса спрямо износа доведе до леко свиване на търговския излишък (на сезонно-коригирана база) през април до 19,8 млрд. евро от 19,9 млрд. евро през март и при очаквания за излишък в размер на около 20,3 млрд. евро. На сезонно-некоригирана база обаче позитивният търговски баланс на Германия се влоши до 18,1 млрд. евро от излишък за 25,3 млрд. евро през март, тъй като износът на годишна база се сви през април с 2,9% след ръст с 10,8% месец по-рано, докато вносът се повиши с 5,4%, след като през предходния месец нарасна с 14,8 на сто. 

Германската статистика представи и данни, показващи, че излишъкът по баланса на текущата сметка на Германия (включващ както търговията в стоки и услуги, така и инвестиционните потоци), който е мерило за международната финансова позиция на германската икономика,се сви много рязко през април до 15,1 млрд. евро от 31,1 млрд. евро през март и спрямо излишък в размер на 28,1 млрд. евро точно преди година. 

Днешните търговски данни потвърждават, че вътрешното търсене и потребление е заменило експорта като основен двигател за растежа на икономиката на Германия, тъй като немските потребители и самата държава се възползват от рекордно високата трудова заетост, от нарастването на данъчните приходи и от ниските цени по заемите с оглед на прекалено разхлабената парична и лихвена политика, провеждана от ЕЦБ.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 09.09   337 г. – След отстраняване на всички роднини, които биха имали претенции към трона, тримата синове на император Константин I Велики: Константин II, Констанций II и...