Българската икономика - умерено свободна

12.01.2011 | 13:01
по статията работи:
Страната ни бележи ръст в Индекса на икономическата свобода на фондация "Херитидж" и "Уолстрийт Джърнъл". Хонконг и Сингапур остават на челните места
Българската икономика - умерено свободна

Нивото на икономическата свобода по света леко се покачва, но все още е по-ниско спрямо годините преди кризата.

Средният резултат на икономическата свобода за света за 2011 е 59,7 пункта (по скала, където 100 означава пълна икономическа свобода) - с 0,3 пункта повече спрямо Индекс 2010 г. В най-новото издание са изследвани 183 страни. Това става ясно от публикуваните днес данни от Института за пазарна икономика на Индекса на икономическата свобода 2011 на фондация "Херитидж" и "Уолстрийт Джърнъл".

България се нарежда на 60-то място с резултат 64,9 пункта, което ни определя като "умерено свободни". След отстъплението в предходното издание сега възвръщаме позициите си. Това развитие обаче не отчита случилото се през втората половина на 2010 г., в това число направената ревизия на бюджета.

Страната ни отбелязва подобрение по отношение на икономическата свобода.
Резултатът ни се покачва с 2,6 пункта спрямо предходното издание. Това се отразява и на класирането ни, като тази година заемаме 60-то място - малко по-напред от Румъния и Турция, но и леко назад спрямо Македония. Важно е да се направи уточнението, че в Индекс 2010 се използват данни от края на 2009 и началото на 2010 г.

За последното десетилетие страната ни е успяла устойчиво да прескочи средния за света резултат, но продължава да изостава спрямо страните от Европа и да е далеч от най-свободните икономики.

Резултатът на България е нараснал чувствително след 2000 г. (с повече от 15 пункта), като през последните години се наблюдаваше задържане на този ръст. Спадът от предходното издание е компенсиран със сегашното подобрение, но в дългосрочен план не се забелязва ясен тренд на към повече свобода. Като изключим шока от кризата, то разпространението на икономическата свобода у нас е в застой.

Хонконг и Сингапур са на челните места за 17-та поредна година, а Австралия заема 3-то място. Три европейски държави присъстват в топ 10 на класацията - Швейцария, Ирландия и Дания. САЩ отбелязва нов спад - до 9-то място, а Великобритания отново влошава резултата си и се отдалечава от първите 10, заемайки 16-то място.

"Свободните" икономики в Индекс 2011 са едва шест - Хонконг, Сингапур, Австралия, Нова Зеландия, Швейцария и Канада. Това са единствените икономики с резултат над 80-те пункта.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...