Подобряваме цифровите услуги и достъпа до високоскоростен интернет с 85 млн. евро

10.03.2015 | 13:00
по статията работи: Десислава Маданска
Проектите, свързани с безопасен интернет, ще бъдат финансирани с 16 млн. евро
Подобряваме цифровите услуги и достъпа до високоскоростен интернет с 85 млн. евро
Снимка: Sxc.hu

Над 85 млн. евро са предвидени за разработване на цифрови услуги и достъп до високоскоростен интернет през тази година. Това е предвидено в механизма за свързване на Европа в сектор „Телекомуникации“, представен от министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. В информационния ден, организиран от ведомството, се включиха над 40 представители на научни организации, университети, частни фирми и неправителствени организации.

Един от приоритетите в работната програма е продължаването на дейности, свързани с електронна идентификация, тъй като тя е основна за всички инфраструктури за цифрови услуги. Средствата, предвидени за продължаване на проектите за интегриране на електронната идентификация в системи за предоставяне на услуги, са 7 милиона евро. Аналогично е финансирането и за проекти, свързани с електронното фактуриране за електронен обмен на информация между доставчик и купувач.

10 млн. евро са предвидени за развитието на инициативата за осигуряване на достъп до цифровите ресурси на европейското културно наследство (Europeana). Проектите, свързани с безопасен интернет (Safer Internet), ще бъдат финансирани с 16 милиона евро.

От министерството отчетоха, че през миналата година в конкурси по Механизма за свързване на Европа по темата „Безопасен интернет“ са постъпили общо 31 предложения от всички държави в Европейския съюз, като едно от тях е българско. Очаква се българските участници в проекта да получат финансиране в размер на 220 000 евро. Подписването на споразуменията за избраните проекти в областта на инфраструктурите за безопасен интернет е планирано през април – май 2015 г.

Техническата помощ за разработване на проекти за високоскоростен интернет през 2014 година идва от инициативата на ЕК „Свързани общности“. През миналата година са получени 115 предложения от 24 държави членки, като 5 от тях са от България. Всички участници в тази инициатива ще бъдат поканени да се включат в онлайн група за по-нататъшно обсъждане на проектите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 15.06   1215 г. – В Англия е подписана Магна харта, ограничаваща правата на монарха за сметка на правата на аристокрацията и църквата. 1253 г. – Българският цар Михаил...