Отбелязваме Световния ден за безопасност и здраве при работа

28.04.2021 | 13:15
по статията работи: econ.bg
Днес отбелязваме Световния ден за безопасност и здраве при работа - 28 април. Тази година мотото на традиционната инициатива е "Здравето и безопасността са основни трудови права. Да запазим живота на работното място!"
Отбелязваме Световния ден за безопасност и здраве при работа
Снимка: под лиценза на creative commons

Днес отбелязваме Световния ден за безопасност и здраве при работа - 28 април. Тази година мотото на традиционната инициатива е "Здравето и безопасността са основни трудови права. Да запазим живота на работното място!".

Световният ден за безопасност и здраве при работа се отбелязва всяка година на тази дата от международното синдикално движение и Международната организация на труда.

На 28 април се почита паметта на жертвите на трудови злополуки и професионални заболявания и отново се напомня на световната общественост, че те могат да бъдат предотвратени. По данни на Международната организация на труда всяка година 2.2 милиона работници по света умират поради трудови злополуки и професионални болести.

Ежегодно 270 милиона работещи получават сериозни увреждания, а броят на случаите на професионални заболявания е около 160 милиона.

Загубите от тези трудови злополуки и заболявания възлизат на 4 на сто от брутния вътрешен продукт в световен мащаб. Опасните и нездравословни условия на труд водят и до загуба на средства и човешки ресурси и намаляват производителността и качеството на продукцията. В България смъртността вследствие на трудова злополука е 3,6 на 100 хиляди заети, което поставя страната ни на трето място в ЕС по този показател.

В целия ЕС коефициентът е 1,8 на 100 хиляди. У нас на 100 хиляди работещи се отчитат 83 трудови инцидента, докато средната стойност за ЕС е 1513 на 100 хиляди. Във Франция например са 3500. Експертите анализират, че всеки ден между 6 и 7 души претърпяват злополука на работното място, а на 4 дни (календарни, а не работни) един работник в България умира.

Според оперативните данни на НОИ за първото тримесечие на тази година трудовите злополуки, завършили със смърт, са осем. За същия период на миналата година са били 14.

В България институцията, на която е вменен ангажимент да гарантира прилагането на трудовото законодателство, е Инспекцията по труда. ИА ГИТ постоянно работи за подобряване ефективността и ефикасността на своята дейност. С цел насочване на ограничения човешки ресурс към най-рисковите по отношение спазването на трудовото законодателство предприятия и подпомагане на работодателите сами да установяват и отстраняват несъответствията, Инспекцията по труда защити проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

През 2021 г. в плана за дейността на Инспекцията са планирани проверки в над 2000 предприятия, които са оценени като високорискови според методика и софтуер, разработени по проекта. Вече са разработени всички ресурси – въпросници, методика, софтуер, необходими за въвеждане на иновативния метод на контрол – чрез въпросници за самоконтрол. Той вече е тестван в над 500 предприятия. Чрез него се дава възможност на работодателите сами да оценят в каква степен прилагат трудовото законодателство и да отстранят несъответствията до извършване на проверка на място, като им се предлагат и добри практики. Над 60% от участвалите в теста работодатели твърдят, че след попълване на въпросниците са предприели мерки за подобряване условията на труд в своите предприятия.

След обявеното на 13 март 2020 г. извънредно положение с цел ограничаване разпространението на коронавируса и на извънредната епидемична обстановка Инспекцията по труда реорганизира веднага своята дейност по начин, който да позволи осъществяване засилен контрол по прилагане на противоепидемичните мерки в предприятията. За гарантиране на този контрол и през 2021 г. в плана за дейността на Агенцията беше планирана специална мярка. Отделно, независимо от тематиката, при всяка проверка се проверява и въведени ли са в предприятието противоепидемични мерки. Данните показват, че работодателите изпълняват основните си задължения за осигуряване на здраве и безопасност при работа в условията на епидемична обстановка.

Общо извършените от контролните органи проверки за първото тримесечие на 2021 г. са 9930 бр., при които са установени 46 640 бр. нарушения. Нарушенията, свързани с прилагането на разпоредбите, касаещи осигуряването на здраве и безопасност при работа, са 24 700 бр. При всяко установено нарушение се предприемат мерки за неговото отстраняване, което води до подобряване условията на труд в предприятията, а в някои случаи и до предотвратяване на тежки трудови инциденти.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 11.08   117 г. – Адриан става император на Римската империя. 1492 г. – Александър VI е избран за римски папа. 1786 г. – Основана е първата британска колония в...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net