Омбудсманът с препоръка до КФН относно системата "Бонус-малус"

10.12.2019 | 12:55
по статията работи: econ.bg
Наредбата за определяне на размера на застраховката „Гражданска отговорност“ влиза в сила от 1 януари 2020 г., с изключение на няколко разпоредби, които ще се прилагат от 1 януари 2021 г.
Омбудсманът с препоръка до КФН относно системата "Бонус-малус"
Снимка: под лиценза на creative commons

Омбудсманът доц. Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов с искане да се предвиди допълнително време за обсъждане и съобразяване с направените в хода на общественото обсъждане до 19 декември становища, относно концепцията за системата „Бонус-малус“. 

Наредбата за определяне на размера на застраховката „Гражданска отговорност“ влиза в сила от 1 януари  2020 г., с изключение на няколко разпоредби, които ще се прилагат от  1 януари 2021 г.  Омбудсманът посочва, че за обсъждане и евентуално приемане на постъпилите предложения остават само 12 дни, от които 7 са неработни.

В становището доц. Ковачева излага съображенията си за засягане на правата  на гражданите от така предложения втори по ред проект като смята, че се дава превес на интересите на застрахователите пред тези на собствениците и водачите на МПС. Омбудсманът изтъква, че проектът не предвижда ясно разграничение между собственика и водача на МПС при определяне размера на премията.

„Оказва се, че собственикът на МПС отговаря за нарушение, извършени от други лица, вписани като водачи в полицата на автомобила, като малус точките на другите водачи се отразяват върху размера на премията му, без самият той да е допуснал нарушение“, пише обществения защитник. Омбудсманът подчертава, че проектът допуска да се натрупват множество санкции за едно и също нарушение. 

Липсата на пропорционалност между санкционирането и поощрението на обствениците/водачите на МПС не кореспондира с обявените цели на проекта. В рамките на предложената система увеличението за малус клас е много рязко и достига до 400%, а в същото време, изрядните водачи не са стимулирани в достатъчна степен, е друг мотив.

Не е предвиден и механизъм за възстановяване в кратък срок от застрахователя за връщане на надвнесена сума при установено неправилно изчисляване на премията, е друг недостатък на проекта, смята доц. Ковачева.

По повод днешния Международен ден за правата на човека от 10 ч. омбудсманът Диана Ковачева организира Ден на отворените врати в институцията на ул. „Георг Вашингтон“ № 22 в столицата.

Отбелязването на деня по цял свят тази година преминава под егидата на ролята на младите хора за защита на човешките права и затова гости на Ковачева ще бъдат студенти по право от 4 български университета, които ще се запознаят на място с работата на обществения посредник. 

Инициативата на омбудсмана ще открие председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, а видеообръщение към младите хора ще отправи Н. Пр. Херо Мустафа - посланик на САЩ у нас.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 21.07   356 г. пр.н.е. – Храмът на Артемида в Ефес – едно от седемте чудеса на света – е разрушен от палеж. 1718 г. – Подписан е Пожаревският договор между...