Служителите в МВР намаляват с 5,2% през 2012 г.

03.07.2013 | 12:40
по статията работи: Петя Бързилска
Най-значимо реално намаление на щатната численост през миналата година е имало МВнР
Служителите в МВР намаляват с 5,2% през 2012 г.

Правителството прие доклада за състоянието на администрацията през 2012 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Той е структуриран в девет раздела. Те отразяват състоянието на администрацията по отношение на организационното развитие, човешките ресурси, административното обслужване и регулиране. Разглежда се още достъпа до обществена информация, антикорупционните мерки, информационните технологии и електронното управление. Проектите за модернизиране на държавната администрация и дейността по установяването на административни нарушения и налагането на административни наказания също се отразяват в доклада.

Със законови промени през миналата година се разшири приложното поле на законите за администрацията  и за държавния служител и по отношение на служителите в НОИ, НЗОК, ДФ „Земеделие” и др. В тази връзка общата численост на държавната администрация към 31 декември 2012 г. е 144 875 щатни бройки.

В тях са включени и данните за МВР, чиято численост намалява с 5,2% спрямо предходната отчетна година. От 58 170 за 2011 г. до 55 170 за 2012 г. Без МВР, в министерствата щатовете са общо 7327.

Най-значимо реално намаление на щатната численост през 2012 г. е имало в Министерството на външните работи (МВнР) – с 8,8 на сто.

В доклада се отчита въведената нова формула за формиране на заплатите в администрацията, основаваща се на постигнатите резултати. След въвеждането на модела средната основна месечна работна заплата на реално заетите служители в централната администрация към 1 септември 2012 г. е 865 лв.

Все още се констатират дисбаланси във възнагражденията на служители, заемащи еквивалентни длъжности в различни структури, отчита анализът. В доклада се посочва, че с новия модел се цели преодоляването им, но то не може да стане автоматично с въвеждането му, а ще се реализира в по-дългосрочен план.

В доклада  са обобщени данните за състоянието  на административното обслужване, администрираните регулаторни режими, работата по изграждане на електронното правителство. Пълният  му текст ще бъде публикуван в правителствената интернет страница.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 19.09   335 г. – Далмаций е повишен в цезар и става управител на провинциите Тракия и Македония на Римската империя. 1356 г. – Стогодишната война: В Битката при Поатие...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net