Безплатните Wi-Fi зони - неизменна част от бъдещето на интернет

21.09.2012 | 09:11
по статията работи: Георги Георгиев
Интернет обаче ограничава гражданската свобода на потребителите
Безплатните Wi-Fi зони - неизменна част от бъдещето на интернет
Снимка: Sxc.hu

"Защо през 2012 г. говорим за интернет свързаност? Това би трябвало да е тема от миналото. Тези риторични въпроси зададе Петър Стоев, председател на ИКТ Клъстър, по време на регионалната конференция "Цифровата програма за Европа: Реалност или все още предизвикателство", проведена днес в София. Причините за проблемите в тази насока са многобройни – свързани са с множеството платени интернет акаунти, скъпия роуминг, желанието на хората да ползват интернет, където и да са, и др. За щастие има решения и според Стоев това е безплатният Wi-Fi.

По време на презентацията си Стоев представи съществуващи вече в Европа модели, предлагащи безплатен Wi-Fi достъп. Някои от тях като проекта FON на British Telekom вече дават достъп до над пет милиона Wi-Fi горещи точки (hot spots) на територията на ЕС за абонатите на BT и покриват почти цялата територия на Белгия. Друг подобен проект е Bingo, предлагаща за момента "скромните" 500 хиляди хотспота. Дори традиционно подозрителните израелци вече разполагат със системата BEZEQ, предлагаща за обществено ползване рутерите на 850 хиляди души, коментира Петър Стоев.

Итернернет – основно човешко право
"През 2011 г. Обединените нации приемат резолюция, според която достъпът до интернет влиза в списъка с основните човешки права - наред с правото на свобода, достъп до медицински услуги и др”, коментира Паси. В панела, посветен на безплатните безжични комуникации, Соломон Паси изтъкна, че тогава целта на ООН била да се попречи на авторитарните и тоталитарни режими да контролират достъпа до информация към гражданите си и да спомогне за развитието на демократичните процеси. С тези думи започна презентацията си Соломон Паси, президент на българския Атлантически Клуб.

В експозето си обаче шефът на Атлантическия клуб разглежда въпроса от икономическа гледна точка - колко ограничен и на моменти невъзможно скъп продължава да бъде достъпът до интернет и днес. Подобно скъпо право въобще не може да се нарече основно човешко право, коментира Соломон Паси.

" Затова ние работим за интернет, който да бъде лесно достъпен, подобно на достъпа до електричество, топла вода и канализация. Вече сме се разговаряли с представители на Брюксел, които помолихме да стартират законодателна процедура, която един ден да направи интернет достъпен до всяка публична сграда в ЕС".

"Тъмната страна" на мрежата
В конвенцията взе участие и Теодор Захов - председател на УС на Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ), който описа и няколко нелицеприятни факти от интернет реалността.

Един от тях е свързан със рисковете за ограничаването на гражданските свободи, които интернет предоставя на властимащите. През декември на международна конференция ще бъде обсъждан нов проект за международен договор, регулиращ интернет свързаността на международно ниво. В него са включение предложения, които засягат свободата в интернет и се отнасят до достъпа до IP адресите и Wi-Fi връзките.
Промените се предлагат от страни, известни като системни нарушители на човешки права - Беларус, Китай, Русия и Северна Корея. Захов изрази надежда, че всички в ЕС, включително и България, ще застанат твърдо против тези промени.
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 30.05   1431 г. – Стогодишната война: В Руан, Франция, 19-годишната Жана д'Арк е изгорена на клада от английско ориентирания трибунал. 1498 г. – Христофор Колумб се...
Полезно от Мрежата
7sport.net