Поколението Z вярва, че за успешен шеф важни са меките умения, не професионалният му опит

05.10.2021 | 13:15
по статията работи: econ.bg
Пандемията от коронавирус промени трайно професионалния живот на милиони хора по света. От хибридните работни решения, до изискванията за психично здраве, е ясно, че бъдещето в работната среда ще изглежда значително по-различно от това досега
Поколението Z вярва, че за успешен шеф важни са меките умения, не професионалният му опит
Снимка: под лиценза на creative commons

Пандемията от коронавирус промени трайно професионалния живот на милиони хора по света. От хибридните работни решения, до изискванията за психично здраве, е ясно, че бъдещето в работната среда ще изглежда значително по-различно от това досега. Гъвкавата форма на работа наложи изисквания и за по-различни лидерски умения. Това показва специалното проучване #CtheFuture на световния лидер в областта на HR решенията Adecco Group, което се провежда за втори път.

В него участват 1 072 души от 64 държави по света. По-голямата част от респондентите са на възраст между 18 и 30 години, а 15% работят на пълен работен ден. Анкетата изследва какви умения и качества ще трябва да притежават бъдещите лидери на ръководни постове, за да управляват ефективно в новата работна реалност, както и какви ще бъдат най-големите им предизвикателства.

Заради пандемията от коронавируса и продължителните локдауни, все повече хора се притесняват за психичното си здраве по отношение на бъдещето на работното място. Именно това е опасение номер 1, следвано от достъпа до работа и равенството в заплащането. 

Друг интерес факт от проучването е, че днес много повече се ценят меките умения (soft skills), като близо 80% от респондентите смятат, че те ще са по-важни от твърдите в бъдеще. За сравнение, в изследването на Adecco Group от 2019 г. тази цифра бе с 10 процентни пункта по-малка. Тук възниква въпросът кои меки умения ще се ценят най-много в бъдеще. Според изследването на първо място това е умението за управление на хора и екипи, а на второ – комуникацията. Третото място се различава от това в анкетата от 2019 година, като сега за бъдещите лидери ще бъде много по-важна емоционалната интелигентност. Преминаването към дистанционна работа извежда на преден план способността да се свързваш по дълбок и значим начин с другите, което задържа мотивацията на служителите на работното място.

Междувременно все повече представители на бизнеса се обединяват около идеята, че дипломата не е толкова важна, колкото беше преди. Тази концепция се подкрепя от множество изпълнителни директори и предприемачи, които изтъкват, че опитът им е много по-важен фактор за постигнатото досега от образованието. Въпреки това младите хора изглежда оценяват предимствата на висшето образование, като 54% от анкетираните смятат, че изпълнителният директор трябва да притежава диплома от университета. В проучването от 2019 г. 49% изразяват това мнение. 

Макар пандемията от коронавируса да засегна най-вече младите хора по отношение на пазара на труда, над половината от респондентите казват, че са имали възможности за нова или първа работа по време на пандемията. Освен това близо ¾ са могли да натрупат професионален опит в пандемичните времена. 

За пост-ковид реалността 87% от младите хора искат гъвкаво работно време, което да им позволява да постигнат баланс между личния и професионалния си живот, като в същото време разчитат на стабилна и дългосрочна работа с фиксиран срок на договора. Едва 26% предпочитат традиционно работно време от 9 до 17 часа. Според 60% от анкетираните настоящите мениджъри и изпълнителни директори са подходящи за дистанционно управление на екипи. Това означава, че респондентите са оптимистични относно способността на мениджърите да се адаптират по най-добрия начин към трудните и безпрецедентни предизвикателства пред лидерството в днешно време. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 29.11   1760 г. – Град Детройт е предаден във владение от Франция на Великобритания. 1780 г. – След смъртта на императрица Мария Тереза на престола на Свещената римска...