Държавните бензиностанции нямало да се правят с пари от бюджета

28.05.2020 | 13:05
по статията работи: econ.bg
Обектите ще се правят от търговско дружество с държавно участие, което ще си търси финансиране
Държавните бензиностанции нямало да се правят с пари от бюджета
Снимка: БГНЕС

Държавните бензиностанции, които вероятно няма да са само държавни, няма да се строят с пари от бюджета, а с банкови заеми. Те от своя страна ще бъдат изтеглени от дъщерните търговски дружества на голямата "Държавна петролна компания". Парите ще финансират строителството, оборудването и целия процес по изграждането на обектите. 

Това може да се каже след днешното участие на министъра на икономиката Емил Караниколов в сутрешния блок на bTV. Той опита да внесе повече яснота по темата с новото държавно предприятие. 

Основната идея, която Караниколов разви, е следната - петролната държавна компания ще отговаря пряко за данъчните складове, които ще построи, както и за държавния резерв от нефт и нефтопродукти. Липсата на конкуренция при данъчните складове била видима и от препоръките на КЗК отпреди година и половина. Точно затова и сега се правят промените. Преди не е било ясно, излиза от думите на Караниколов. 

"Дадем ли допълнителни мощности - много други участници ще може да влязат на този пазар, което означава по-добри цени и по-голяма качество на горивата", обясни той, но малко по-късно сам каза, че има огромен брой отделни играчи на същия този пазар.

Държавните бензиностанции, които се планират, обаче ще са част от търговско дружество, което ще се финансира с кредити. Целта е да се избегне обвинението, че с новата компания държавата ще стане хем играч на пазара, хем регулатор. Новото, което разбрахме днес е, че това дружество (или дружества, ако за всяка бензиностанция има различно) може да не са 100% държавна собственост. Това каза министърът, но не даде никакви други подробности. 

Тази схема пък гарантирала, че държавните бензиностанции ще бъдат пазарни конкуренти с другите. Не стана ясно как това, че бензиностанциите ще са отделени в дружество, което обаче все пак ще си остане под шапката на голямата петролна компания, прави идеята пропазарна. 

Не стана ясно и колко ще струва цялата авантюра. Министърът неколкократно беше попитан за сума, но не отговори конкретно. Когато законопроектът беше обявен се говореше за 200 милиона лева само за бензиностанциите. В мотивите към него план за разходи няма, няма и финансова обосновка, нито предварителна оценка на въздействието - видно от внесения проект в Народното събрание. Според експерти обаче реалната сума е по-скоро около 500 милиона лева.

Самите бензиностанции пък щели да са различни.

"След приемането на закона ще ни трябва време да изберем необходимите типове бензиностанции. Ще има малки и големи обекти. Тепърва ще търсим локациите за тях"

Караниколов пак обясни, че държавните бензиностанции ще са нещо като бенчмарк за реалната цена на горивата, въпреки че ще работят за печалба. Този път обаче не пожела да гарантира, че цените на тези колонки ще са по-ниски от тези на традиционните играчи на пазара.

И една добра новина - идеята на властта да инсталира зарядни станции за електромобили в собствените си, но не точно собствени, бензиностанции може да доведе в България нов инвеститор, който строи такива коли. Според министър Караниколов именно такова условие били поставили компаниите, с които се разговаряло.

Накрая Караниколов коментира и почти приетото вече намаляване на ДДС ставката за ресторантьори и книги. 

"Одобрявам, защото този сектор пострада много. В извънредно ситуация сме, секторът беше спрял, ще има проблеми да завърти колелото. Да видим какъв ще е ефектът, те поеха ангажименти - да изсветлят сектора и да вдигат минималните заплати".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...