Продължава засиленият контрол на автомобилните превози

31.08.2010 | 15:59
по статията работи:
Нарушенията при превозите на собствена сметка продължават
Продължава засиленият контрол на автомобилните превози

275 000 лева събра Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" в рамките на един месец. Тези постъпления са от глоби на камиони и автобуси с чуждестранна регистрация. Това е резултат от разпоредените от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков засилени проверки на този вид превози.

Общият брой проверени МПС с чуждестранна регистрация за този период е 3 900. Най-много нарушения са извършени от водачи с турска регистрация - 102, след тях са тези от Румъния - 40, Унгария - 6 и Гърция - 4. Издадени са близо 230 акта и наказателни постановления, както и 60 принудителни административни мерки (спиране от движение или отнемане на свидетелството за правоуправление). Инспекторите на ИА АА са следили за спазване на разрешителния режим и времето за управление и почивка. Тези нарушения са свързани с изискванията за установяване на принципа на равнопоставеност на пазара. Допускането им води до намаляването на контурентоспособността на лоялните транспортни компании.

Друга част от мерките за борба със сивата икономика в автомобилния сектор са засилените проверки на превозите за собствена сметка. Инспекторите са проверили и 4 350 МПС, извършващи превоз за собствена сметка.

Тази дейност трябва да обслужва само собствените нужди на предприятието, като не е основна за него и в никакъв случай не трябва да бъде заплатена. Някои предприятия под претекст, че извършват такъв превоз прикриват дейности срещу заплащане и не внасят изискуеми данъци и такси в националния бюджет. По този начин се развива нелоялна конкуренция и се поставят в затруднено положение коректните транспортни фирми.

За установяване на различен тип нарушения при този вид превоз инспекторите са съставили близо 520 акта, като следва издаването на наказателни постановления и изпращането им в НАП за принудително събиране на глобите. Най-често срещаните нарушения са: липса на трудов договор на водача, липса на документ, удостоверяващ собствеността на товара или че пътниците са служители на фирмата, ППС и товара не са собственост на една и съща фирма или пътниците не са служители на фирмата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 11.08   117 г. – Адриан става император на Римската империя. 1492 г. – Александър VI е избран за римски папа. 1786 г. – Основана е първата британска колония в...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net