Инфлацията - опасността през следващите 2 години

22.12.2011 | 16:46
по статията работи:
От Софийската търговско-промишлена палата предлагат е да се създаде експертен борд от представителите на браншовите организации
Инфлацията - опасността през следващите 2 години

Автор на статията: Ивелина Георгиева ( ivelina.georgieva@3bay.bg )

През 2012 година еврото ще се обезцени, инфлацията ще се увеличи. Това ще направи годината още по-тежка в сравнение с тази. Песимистичната прогноза направи днес Георги Чернев, председател на Софийската търговско-промишлена камара.

Икономистът смята, че еврото няма да изчезне от обращение догодина, защото процесът по въвеждането му е една година и толкова ще трае и процесът на излизането му от употреба. Обезценяването на еврото щяло да окаже влияние и върху българския лев.

"През 2013 година нещата ще станат още по-сложни, защото налице ще е натрупана инфлация от 2012 година и евентуално ефектът от възможна процедура за излизане на еврото от обращение, заяви Чернев. Според него това ще повлияе отрицателно върху европейските икономики и предизвикателствата пред управлението на страните ще са големи.

Специално за България трябва да се мисли по линия на засилване на износа, засилване на вътрешното потребление и на привличането на чужди инвестиции, препоръча Чернев.

От Софийската търговско-промишлена палата предлагат е да се създаде експертен борд от представителите на браншовите организации, предаде iNnews.bg.

За да се излезе от тежката ситуация, Чернев препоръча на премиера и министрите да се срещат всяка сутрин с представителите на браншовите организации, докато не започнат да се взимат решения, които да стигнат по най-бързия начин до икономиката.

В момента в почти всички отрасли има сериозен спад на оборотите. Чернев даде за пример бранша на златарите, които отчитат спад на оборота си за 2011 година от 90% спрямо 2008 година. В туризма също има спадане на оборотите, а в някои от секторите дори са замрели.

Според Чернев инвестиционният поток е отишъл в Китай и региона, а дълговете са останали в Европа и САЩ. Затова ние трябва да се насочим към Китай, която има пари и възможности.
Лек противовес на това мнение е фактът, че през ноември преките чуждестранни инвестиции в Китай отчетоха свиване - за пръв път от две години насам.

За момента има напредък и се вижда, че Китай влиза леко в България под най-различна форма - с аренда на земи, ветрогенераторни паркове и завода за автомобили.

Сериозните пари са в китайската държава, тъй като там има огромно вътрешно потребление и много фирми са насочили бизнеса си натам. Заплатите в Китай вече са достигнали до 1000 долара на месец, твърди Чернев.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 07.10   3761 пр.н.е. – Ден, в който е създаден света, съгласно юдаизма. 1571 г. – Състои се битката при Лепанто, Гърция, в която флотата на Османската империя е...