Областните управители ще продават имоти до 10 хил. лв.

29.09.2016 | 15:50
по статията работи: econ.bg
Промените в закона са предизвикани от скандалната сделка на софийския областен управител, който продаде имот от 7.5 дка в центъра на София за 650 хил. лв.
Областните управители ще продават имоти до 10 хил. лв.
Снимка: БГНЕС

МРРБ готви предложения за промени в Закона за държавната собственост, с които да се ограничи правото на областните управители да продават активи над 10 000 лв.

Законопроектът с предлаганите изменения бе представен от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на заседание на Консултативния съвет в областта на проектирането, строителството и инвестиционния процес, който проведе редовно заседание в МРРБ.

Промените в закона са предизвикани от скандалната сделка на софийския областен управител, който продаде имот от 7.5 дка в центъра на София за 650 хил. лв. Имотът известен, като "Царските конюшни", бе съсобственост между държавата и частна фирма.

Министър Павлова подчерта, че целта на предложението е областните управители да могат да сключват сделки с държавни имоти над визираната стойност само след консултация с Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол, както е за всички видове държавна собственост. 

„По този начин в бъдеще ще се предотвратят сделките по чл. 45 А, както стана със земята под „Царските конюшни", отбеляза Павлова. 

Допълнителните изменения целят да гарантират държавната собственост, а основанията за промяна са както непопулярните разпоредителни действия с държавни имоти, така и нуждата от синхронизацията на Закона за държавните помощи със Закона за държавната собственост. Досега областните управители имаха възможността да продават без търг и контрол държавния дял на имоти в съсобственост, както и при „Царските конюшни". Това вече няма да може да е безконтролно. 

Базовата цена от 10 000 лв. по данъчната оценка на имотите е основна за Агенцията по приватизация, като специализирано звено, което се занимава с разпореждане с държавни имоти и има необходимия капацитет. Това ще е от полза за областните управители, за да не допускат грешки при осъществяването на сделки, отбелязаха от МРРБ. 

Промените предвиждат и премахване на възможността собственика на земята да изкупи без търг сградите, когато са в режим на съсобственост.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 11.09     1565 г. – Приключва Великата обсада на Малта от османските турци, започнала на 18 май, в която рицарите хоспиталиери удържат геройски острова. 1697 г....