Депутатите задвижиха законовите облекчения за новите ВЕИ проекти

31.05.2023 | 15:30
по статията работи: econ.bg
Основната цел за приемането на закона е да транспонира европейска директива от 2001 г. за насърчаване използването на енергията от възобновяеми енергийни източници
Депутатите задвижиха законовите облекчения за новите ВЕИ проекти
Снимка: под лиценза на creative commons

Депутатите направиха втори опит да задвижат законовите облекчения за новите ВЕИ проекти, приемайки облекчени процедури за новите зелени мощности.

Промените в ЗЕВИ бяха внесени и в предишния парламент, когато отново минаха първо четене, но не стигнаха до гласуване в пленарна зала заради краткия живот на тогавашното Народно събрание.

Основната цел за приемането на закона е да транспонира европейска директива от 2001 г. за насърчаване използването на енергията от възобновяеми енергийни източници.

Директивата трябваше да бъде транспонирана в законодателството ни до юни 2021г., но поради забавянето в началото на тази година стана ясно, че Европейската комисия ще съди страната ни и поиска финансови санкции.

В закона се облекчават процедурите за присъединяване на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от ВЕИ и се дефинира създаването на т.нар. „енергийни общности“. Предвиждат се и по-кратки срокове за проучване и издаване на становище за присъединяване на ВЕИ до 1 MW.

Във връзка с реформите по Плана за възстановяване и устойчивост се въвежда така нареченото мълчаливо съгласие за издаване на разрешение за строеж, за монтаж на инсталации за производство на електрическа и топлинна енергия от слънце за собствено потребление с обща инсталирана мощност до 50 киловата. Това се отнася за сгради в урбанизирани територии, включително върху покривите и фасадните конструкции на сгради и прилежащите им поземлени имоти.

Въвеждат се и изисквания за гаранциите на произход, на енергията от ВЕИ по прилагане на европейски стандарт. Регламентира се възможност да се издават гаранции за произход за газ от ВЕИ и зелен водород. Предвижда се увеличаване на използването на биогорива от ново поколение, чрез увеличаване на обемния процент на тези горива при смесването им с горивата от петролен произход.

"Обединихме се около това, че този законопроект има много минуси. За съжаление, имаме два варианта - да го отхвърлим, като го върнем обратно на Министерството на енергетиката, или да го пренапишем ние", каза бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев. 

Той отправи предложение към колегите си в залата, да приемат законопроекта на първо четене и на заседание на енергийна комисия да го пренапишат.

Гласуването и обсъждането на закона обаче, предизвика бурни реакции и несъгласие от народните представители, поради десетките негативни становища по него. 

Поискаха да дойде представител от Министерството на енергетиката, който да обясни какво се предлага и дали изразените негативни становища по него ще бъдат отразени и преразгледани. 

След дадени две почивки, в който те изчакаха да се появи представител от ведомството, енергийният министър дойде в парламента и призова депутатите да го приемат, като между първо и второ четене да бъдат отразени и поправени всички становища. 

Така законопроектът касаещ Закона за енергията от възобновяеми източници внесен от Министерски съвет, бе подкрепен с 142 гласа "за", "против" бяха от БСП и "Възраждане. Той мина на първо четене, като срокът за поправки беше удължен, вместо на стандартните 7 дни, на 28.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 05.09   1698 г. – Като опит да внесе западна култура сред дворянството в Русия цар Петър I облага с данък носенето на брада за всички мъже с изключение на духовниците и...
Полезно от Мрежата
7sport.net