Разширяват данъчните облекчения за фирмите

19.09.2013 | 13:00
по статията работи: Ралица Стоянова
Ако безработицата в общината е 25% по-високата от средната за страната, на фирмите ще може да се преотстъпва до 100% корпоративен данък
Разширяват данъчните облекчения за фирмите

Разширява се обхватът на общините, в които може да се преотстъпва до 100% корпоративен данък поради висок 
процент на безработица в общината. Това предвиждат промените в Закона за корпоративното подоходно облагане .

Сега това се прави в райони, в които безработицата е над 35 на сто по-висока от средната за страната. От началото на 2014 г. обаче тази възможност ще важи и за общини, в които безработицата е с 25 на сто по-висока от средното ниво.

Въвеждат се и нови условия за фирмите, които ще могат да се възползват от данъчното облекчение. Компаниите ще трябва да имат средна численост на персонала от поне 30 работни места, от които 70% да са заети пряко в производството. Друго изискване е поне 30 на сто от служителите да са с постоянен адрес в съответната община.

България трябва да получи разрешение от Европейската комисия, тъй като данъчното облекчение се разглежда като държавна помощ. Ако бъде получено одобрение от Брюксел, общините ще преотстъпват корпоративен данък по този модел през новия програмен период от 2014 г. до 2020 г., пише в. "Монитор". В момента общините могат да преотстъпват корпоративен данък до пълния му размер на фирмите за данъчната им печалба от производство. Така компаниите могат да си спестят отчасти или изцяло вноските по налога.

Фирмите могат да получат минимална помощ или държавна помощ за регионално развитие. В първия случай данъчните облекчения не трябва да надвишават 200 хил. евро за период от три години. В сумата на минималните помощи се включва и намаленият или преотстъпен корпоративен данък. Налогът обаче не се прибавя към сумата на отпуснатата помощ за регионално развитие. И в двата случая обаче преотстъпеният корпоративен данък трябва да се използва за инвестиции в дълготрайни материални и нематериални активи в съответната община. Това трябва да стане до 4 години от началото на годината, за която е преотстъпен данъкът.

При помощта за регионално развитие 25% от стойността на активите трябва да се финансират със собствени средства. Освен това преотстъпеният налог не трябва да превишава 50 на сто от стойността на активите, включени в първоначалната инвестиция. От облекчението обаче не могат да се ползват фирмите, които работят в сферата на въгледобива, стоманодобива, корабостроенето и др.

Оцени статията:
1.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 09.12   536 г. – Византийският генерал Велизарий превзема Рим и прогонва племето остготи от пределите на Италия. 1212 г. – Фридрих II е коронован за крал на...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net