Депутатите одобриха затягането на банковия надзор

22.11.2017 | 14:00
по статията работи: econ.bg
Менда Стоянова е вносител на законопроекта, а най-вероятно текстовете са писани в самата БНБ
Депутатите одобриха затягането на банковия надзор
Снимка: БГНЕС

Банките ще са задължени да информират БНБ, ако преките или непреки собственици на над 50% от капитала им оказват негативно влияние. Това предвиждат приети от Народното събрание на първо четене промени в Закона за кредитните институции, внесени от Менда Стоянова от ГЕРБ. В гласуването участваха 163 народни представители, от които 109 бяха "за", а 54 се въздържаха.

Когато кандидатстват за банков лиценз, дружествата ще трябва да предоставят данни за действителния собственик на акционерите си с квалифициран или по-висок дял, предвиждат измененията. Други текстове разширяват и кръга от лица, които се приемат за свързани.

В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че промените целят усъвършенстване на регулаторната рамка на банковия надзор. С промените ще бъде постигнато съответствие с препоръките от доклада на Програмата за оценка на финансовия сектор и с поетите от БНБ ангажименти в отговор на доклада.

Менда Стоянова, която е и председател на Комисията по бюджет и финанси, поясни, цитирана от БТА, че законопроектът е поредна стъпка за усъвършенстване и повишаване на ефективността на надзорната дейност на БНБ върху банковите и финансови институции. Целта е да се повиши ефективността на надзора на БНБ, за да не се повтарят случаи като КТБ, които разтърсиха държавата, коментира тя. Промените от една страна ще доведат до повишаване на изискванията при лицензирането на банки, а от друга страната - разширяват и задълбочават изискванията при изследването на свързаните лица при кредитирането от банки, посочи Стоянова.

По думите й промените създават законови условия всички препоръки и изисквания на Европейския банков орган за бъдат прилагани и от БНБ и българските банки. Стоянова каза, че между първото и второто четене ще бъдат внесени корекции на текстовете, така че да се отчете и мнението на банковия сектор.

БСП подкрепя всички текстове, които са свързани със засилването на банковия надзор и увеличаването на сигурността на банковата система, заяви Румен Гечев от БСП. Но групата ще се въздържи при гласуването, защото не приема подхода за 3-4 дни да се решават ключови промени за банковата система, уточни той. Такава ни е цялата работа в парламента - да препускаме и променяме закони за 2-3 дни, коментира Гечев.

Обединените патриоти ще подкрепят законопроекта, заяви Николай Александров и допълни, че дебатът трябва да се води на професионално ниво.

ДПС ще подкрепи законопроекта, въпреки че на комисия депутатите от движението гласуваха против, заяви Йордан Цонев. Той изрази задоволство от проявеното разбиране, че текстовете трябва да бъдат преработени между двете четения. По думите му водещият мотив на българския парламент при приемане на законодателни промени трябва да е европейското законодателство, а не препоръки на който и да било орган.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 29.09   480 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: Състои се Битката при Саламин, в която гръцката флота под ръководството на Темистокъл побеждава персийската флота, командвана от...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net