Министрите обсъждат бюджетния дефицит

04.08.2010 | 09:15
по статията работи:
Към средата на годината постъпленията по консолидираната програма са близо 11,2 млрд. лева
Министрите обсъждат бюджетния дефицит

Дефицитът от 1,5 млрд. лева ще бъде обсъден от министрите по време на редовното правителствено заседание. Очаква се вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков да докладва състоянието на държавната хазна към средата на годината. Фискалният резерв се е стопил до 6 млрд. лева в края на юни.

Към средата на годината постъпленията по консолидираната програма са близо 11,2 млрд. лева. За пореден път се отчита забавяне на частта на данъчните приходи. Влияние върху тяхното изпълнение оказва продължителната тенденция на спад на вноса и плавното увеличение на износа. Ръстът на износа води до по-висок ефективно възстановен данъчен кредит, което допринася за намаление на постъпленията от ДДС.

Разходите по консолидирания бюджет възлизат на 12,7 млрд. лв., което е 45,7% от актуализирания годишен разчет и номинално намаление от 67,1 млн. лв. спрямо същия период на 2009 г. Съпоставено с първото полугодие на 2009 г. се наблюдава съществена промяна в структурите на разходите. Нарастването на социалните и здравноосигурителни разходи с около 15% спрямо тези за същия период на предходната година се компенсира от по-ниски разходи за издръжка и капиталови разходи, отчитат още от финансовото министерство.

Очаква се министрите да разгледат и резултатите от плана за намаляване на административната тежест с 20 на сто до края на 2012 г. Планът съдържа 135 мерки, като през настоящата година трябва да бъдат изпълнени 89 от тях. Вече се отчита забавяне при 12 от мерките, които са в процес на изпълнение, информира Dariknews.bg.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...