Депутатите обсъждат Закона за енергетиката

26.02.2013 | 09:44
по статията работи: Петя Бързилска
Комисията по енергетика в НС днес ще заседава извънредно
Депутатите обсъждат Закона за енергетиката

Парламентарната Комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм ще обсъжда днес два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката*.

Първият законопроект е внесен от депутатите Мартин Димитров и Диан Червенкондев на 25 февруари 2013 г. В него се предлага Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) служебно да изменя утвърдените цени на електрическата енергия по време на ценовия период, както и количеството електрическа енергия на обществения доставчик, в съответствие с които производителите и/или общественият доставчик са длъжни да сключват сделки с крайните снабдители, при съобразяване с енергийния баланс с цел осигуряване на максимална защита на интересите на крайните клиенти. Предлага комисията да изменя размера на технологични разходи на енергийните предприятия при производство, пренос и разпределение на електрическа енергия, като определя целевите им стойности, какро и да изменя признатия размер на други ценообразуващи елементи при спазване на принципа за осигуряване на баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите.

Вторият законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката е внесен от Георги Анастасов на 25 февруари 2013 г.Едно от предложенията в този законопроект е създаване на нова алинея за дяловото разпределение, което да може да се извършва и от лице, определено и одобрено от всички участващи в това разпределение собственици.

Предлага се в индивидуалните писмени договори и в договорите с клиентите, желаещи дялово разпределение, продавачът на топлоенергия да указва цената за единица количество, измервано с посочените в тази точка уреди. Топлинната енергия за отопление на общите части на сградата - етажна собственост, в които има отоплителни тела, да се определя въз основа на мощността на отоплителните тела или показанията на инсталираните върху тях индивидуални разпределители.

В законопроекта също така е записано предложението клиентите на топлинна енергия в сграда - етажна собственост, да могат да купуват топлинна енергия от доставчик, избран с писмено съгласие на собствениците, притежаващи най-малко половината от собствеността в сградата - етажна собственост. При липса на такова съгласие собственици от сградата пък да могат да купуват топлоенергия от съответния продавач на цени, индивидуално уговорени в писмени договори.

Настоящето предложение за промени е свързано с изразяване волята на стотици хиляди потребители на топлоенергия, която воля се изяви на нестихваща вълна от протестиращи хора във връзка с неясните критерии за изчисляване на потребената топлоенергия, „закрепостяването”на българските граждани към съответната "Топлофикация”, се казва в мотивите на законопроекта.

Заседанието на икономическата комисия ще започне в 11.30 часа в зала "Изток" на Народното събрание, съобщава Агенция "Фокус"

Същевременно днес депутатите се събират на извънредно заседание в парламента, за да приемат промените в Закона за енергийната ефективност, съобщават БНТ.

Очаква се да се разгледат и текстове, с които да се даде възможност на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да свали цената на тока, без значение че правителството е в оставка. Все още не е ясно дали депутатите ще имат време да решат и съдбата на АЕЦ Белене.

Казусът се върна обратно в парламента след резултатите от проведения през януари референдум. Очаква се днес народните представители да разгледат на второ четене и законопроекта за изменение и допълнение на Закона за чужденците.

*Законите за изменение и допълнение на Закона за енергетиката може да видите в прикачените документи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...