Подпомагат общините с обучения и подготовка на типови тръжни процедури по ЗОП

30.06.2010 | 17:36
по статията работи:
Подготовката на тръжни процедури продължава да бъде един от основните проблеми на общините при изпълнението на проекти по оперативните програми
Подпомагат общините с обучения и подготовка на типови тръжни процедури по ЗОП

С обучения и подготовка на типови тръжни процедури по Закона за обществени поръчки (ЗОП) ще бъдат подпомогнати общините при изпълнението на оперативните програми. Това стана ясно по време на месечната работна среща на представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и управляващите органи на оперативните програми, съобщи правителствената пресслужба.

„Подготовката на тръжни процедури продължава да бъде един от основните проблеми на общините при изпълнението на проекти по оперативните програми", посочи изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова по време на срещата. Нередности и пропуски в организирането и провеждането на процедурите по ЗОП е и една от най-често срещаните грешки при изпълнението на проектите, констатирана при всички оперативни програми. Изпълнителният директор на сдружението поиска общините да бъдат подпомогнати чрез разработването на типови тръжни процедури и провеждането на повече обучения за повишаване на капацитета им.

„Централното координационно звено за средствата от ЕС в Министерски съвет има готовност да подготви типови тръжни процедури по ЗОП", заяви министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. В допълнение на обученията за изпълнение на проекти, които се провеждат по отделните оперативни програми, ще се направи и специализирано обучение по ЗОП за общините. Проектът ще бъде финансиран по ОП "Техническа помощ" и ще се реализира съвместно от Централното координационно звено и НСОРБ. 

Участниците в срещата обсъдиха необходимостта от бързото прилагане на механизма за финансови корекции при нередности в изпълнението на проектите, който беше приет на днешното правителствено заседание.  Отново бе поставен въпросът за предварителния контрол на тръжните процедури. Министърът по управление на средствата от ЕС заяви, че след консултациите му с всички заинтересовани страни е твърдо убеден, че тази процедура трябва да отпадне във всички случаи, освен когато не е нормативно задължителна. Най-често поставяният доскоро въпрос от общините - за забавените плащания по проектите, отново бе повдигнат, но този път с констатацията, че проблемът в голяма степен е преодолян. Изрядно изпълнените проекти вече се разплащат в регламентираните срокове. Забавяния възникват предимно когато се констатират нередности или пропуски в изпълнението и отчитането на проектите.

„Българските бенефициенти срещат същите трудности, както и бенефициентите във всички останали страни-членки на ЕС", заяви г-жа Чавдарова пред управляващите органи на оперативните програми. Тази констатация представителите на общините са направили по време на среща на бенефициенти от всички страни-членки, организирана от Европейската комисия. Въпреки очакванията си, че България има да преодолява повече и по-различни проблеми, от НСОРБ са констатирали, че бенефициентите и от старите и от новите страни-членки на съюза имат едни и същи проблеми - сложни и бавни процедури, недостатъчна прозрачност и диалог с управляващите органи. „Установената от нас практика на редовен диалог е един добър пример", подчерта Гинка Чавдарова.

Представителите на НСОРБ бяха категорични, че голяма част от проблемите, които са спъвали работата им, вече са разрешени съвместно с управляващите органи на оперативните програми и се надяват конструктивният диалог да продължи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 28.09   48 пр.н.е. г. – Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет. 1066 г. – Уилям Завоевателя напада Англия: започва...