Културната реформа - управленска немощ и ведомствено безхаберие

20.07.2010 | 14:22
по статията работи:
Рашидов: Кметът на Пловдив изнудва държавата. Министърът определи поведението на Славчо Атанасов като "популистко". Общината давала 1% от общата сума за издръжката за операта
Културната реформа - управленска немощ и ведомствено безхаберие

Информацията е актуализирана към 16:15 часа

Министър и кмет в словесна схватка през медиите

Министърът на културата Вежди Рашидов определи като "популистко" поведението на кмета на Пловдив Славчо Атанасов, който заяви, че ще обяви гладна стачка в подкрепа на пловдивската опера.

"Поведението на кмета цели извличане на политически дивиденти и изнудване на държавата", смята министърът и подчертава, че: Община Пловдив дава всичко на всичко едва един процент от общата сума за издръжката на Оперно-филхармоничното дружество в града или само 25 хиляди лева. Държавата, в лицето на Министерството на културата, дава 2 100 000 лева годишно. За шестте месеца на тази година дружеството има 45 представления с 6682 зрители и едва 50 хиляди лева приходи. Държавата субсидира с 217 лева всеки билет, продаден за спектакъл. Бих искал да припомня на г-н Славчо Атанасов, че издръжката на ОФД -Пловдив е за сметка на всички български данъкоплатци.

Използвам повода още веднъж да заявя, че целта на Министерството на културата е държавните сценични културни институти да бъдат по-ефективни и работещи структури. Така, талантливите няма да губят за сметка на посредствените, а публиката в цялата страна ще има достъп до качествен културен продукт, какъвто заслужава", заявява още Рашидов.

Открито писмо на милеещите за българската култура

Публикуваният на сайта на Министерството на културата проект за постановление за преобразуване на културни институти, вероятно ще остане в историята на нашата култура като едно затворено писмо към българското общество, пише в открито писмо, подписано от "милеещите за българската култура".

В момента върви подписка под този текст в няколко града на България, както и в Мрежата.

В проекта за постановление ще останат затворени управленската немощ и липса на стратегическа и тактическа визия, безхаберието за развитието на България и несъобразяването с културния контекст на Европа и света, безпринципността и волунтаризма на административния диктат, пише още в писмото.

С проекта ще бъдат погребани културните напластявания на няколко поколения музикални и театрални дейци, изградените институти, създадените традиции, надеждите за културен растеж на нацията, перспективите за развитие на творческите индустрии и икономиката, на преживяването и свободното време, потенциалният принос на културния сектор за заетостта и брутния вътрешен продукт, за градско/регионално развитие и социално сближаване и т. н., пише още в откритото писмо.

След като злополучно кастрира с произволни цифри музикалните структури в Австрия, Германия, Италия и Франция, Вежди Рашидов се е заел да докара изпълнителските изкуства у нас до нивото на незащитения от него бюджет на Министерството на културата, т.е. да прекрои институтите по свой, а не по общоприетия аршин. Българските изпълнителски изкуства не могат и не трябва насила да бъдат напъхани в това Прокрустово ложе, защото този път те ще бъдат непоправимо осакатени.

Не може да има реформа в която и да е сфера, при която липсват анализ на ситуацията, сравнителен анализ с чуждите практики, изводи и препоръки за мениджмънта, перспективи за развитие, финансово обезпечаване и правна рамка, очаквани социален ефект и финансови резултати. Тази последователност не е спазена, няма конкретни бройки, няма реално финансово изражение, няма план за ресоциализиране на освободените хора по категории и др., се казва още в писмото.

СДС: С реформата културните институти може да бъдат приватизирани

По случая с реформата във ведомството на Рашидов излязоха СДС в Пловдив. Партията подкрепя гражданските протести срещу ликвидирането на операта, заяви категорично Найден Зеленогорски, цитиран от БГНЕС. Според него МК трябва да отсрочи вземането на болезнените решения за ликвидирането на цели културни институти в България – опери, театри , филхармонии и т. н.

Трябва да се направи широка обществена дискусия за това как да се финансират тези културни институти за в бъдеще, да се говори с общините и част от бюджета на оперите, театрите, филхармониите да се съфинансират от общинските бюджети. Зеленогорски допусна, че е възможно чрез такава реформа да се направи опит част от тези културни институти да бъдат приватизирани. Той даде за пример Плевен, където общината ще поеме част от финансирането на симфоничния оркестър. Този пример може да бъде последван и от други общини, но тъй като техните бюджети се правят година за година, разходите могат да залегнат в бюджетите им от началото на 2011 година.

Темата следи: Апостол Апостолов, Еcon.bg

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 09.08   48 пр.н.е. – Юлий Цезар разбива Помпей в битката при Фарсала 681 г. – На 16-ото заседание на Шестия вселенски събор в Константинопол, презвитер Константин за...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net