Столичната община очаква 1,3 млрд. лв. приходи през 2011 г.

20.01.2011 | 11:53
по статията работи:
Общината представи проектобюджета си за настоящата година
Столичната община очаква 1,3 млрд. лв. приходи през 2011 г.

1,3 милиарда лева са очакваните приходи през 2011 година в Столична община, като половината от тях са собствени. Това не са приходи от данъци и такси, а от средства от европейски програми. Парите са с 20 млн. лв. повече от миналата година. Това съобщи заместник-кметът на Столична община Минко Герджиков при представянето на проекта за бюджет за 2011 година, предаде  Агенция "Фокус".

Приоритетите за Столичната община тази година ще бъдат екологията, транспортът и образованието. Предвидени са допълнително средства за изграждане на инсталация за битови отпадъци и озеленяване на града. По-голямо ще е финансирането за продължаване на строежа на втори метродиаметър и за изграждане на нови детски заведения.

Важно е да се гледа на бюджета комплексно, каза кметът Йорданка Фандъкова. Тя го определи като "бюджет на устойчивото развитие на града": Проектобюджетът за 2011 г. е най-високият до този момент. През всичките тези години неговото достойнство е в това, че това е, видимо, бюджет за устойчиво развитие на града. Той позволява развитието на важните проекти като метрото, канализацията продължаване изграждането на детските градини. В същото време поставя на преден план приоритета екология. Важно е да се подчертае, че почти половината от бюджета е за капиталови разходи, което означава разходи за поддържане и развитие на инфраструктурата, обясни Фандъкова, цитирана от БНР.

Общината очаква по-високи данъчни и неданъчни приходи. През тази година се очаква по-висока събираемост, по-висок приход от промяната на зонирането на града, от собственици, които не си регистрирали колите. Очакват се и по-високи приходи от продажба на нефинансови активи, от рекламна дейност.

Общината разчита на над 10 милиона лева нови приходи към данъка за недвижими имоти. От сградите в презонираните райони се очакват 3 милиона лева допълнително, а от фирмите поради уеднаквяването на данъчната основа за начисляването на данъка се очакват допълнително 7,5 милиона лева. Общо 1 милион лева се очаква да постъпят и от собствениците на имоти, които живеят в тях, но имотите не са с издаден акт "16". Променяната на данъчния кодекс ни позволява служебното издаване на акт за установяването на задължения, припомни Герджиков.

По думите му не се увеличават приходите за издръжката на администрацията, а в същото време се отчита четирикратно увеличение на инвестиционната програма в сравнение с 2007 година.

Столичната община е събрала 71 млн. лв. от неиздължени данъци и такси от минали години, съобщи още Герджиков, цитиран от БТА. По думите му събраните суми компенсират намалените приходи на общината от такси и от данъка върху възмездните сделки, предвид на кризата на имотния пазар.

Правителството изпълнява обещанията си спрямо Столична община и през изминалата година е отпуснало 16,3 млн. лв. за ремонта на бул. „Брюксел", 17 млн. лв. са дали за метрото, каза Герджиков. През 2011 година са поискани от правителството пари за изпълнението на околовръстното шосе. Поискали сме 21 млн. лв. за закупуване на нови метровлакове, очакваме и 28 млн. лв. да ни дадат за градския транспорт в София, каза Герджиков.

През 2011 година е предвидено намаление от приходите от собственост като е предвидено те да са 25 млн. лв. В направление „култура" има намаляване на разходите с 600 хил. лв. като това намаление е за сметка на намаление на заплатите в културните институти и в библиотеките. Най-голямата сума, повече от половината средства, са за капиталови разходи. Отчитаме, че през 2007 година са предвидени 120 млн. лв. за капиталови разходи, а сега имаме завишаване с 4 пъти, каза още той.

Кредитите, които тази година Столична община ще ползва, са основно за осигуряване на съфинансирането на проектите по европейските програми. Нашите кредити са при много благоприятни условия като гратисни периоди, те са без гаранция. 49 млн. лв. са средствата за съфинансиране на завода за отпадъците, 42 млн. лв. са за съфинансиране за метрото, 40 млн. лв.- за надлезите на две нива, каза още зам.-кметът.

Проблем в града е липсата на канализация и специално за изграждане на канализиция, освен по ИСПА, са осигурени средства по оперативните програми „Регионално развитие" и по „Околна среда".

Столичната община ще внесе през февруари проект за интелигентна система за градския транспорт по ОП "Регионално развитие" на обща стойност от 62 млн.лв., посочи заместник-кметът Любомир Христов. В тези средства е предвидено доизграждането на трамвайна линия от пл."Велчова завера" до ж.к."Студентски град", която ще има контакт с метрото на две места, както и рехабилитацията на трамвайното трасе по бул."България". В рамките на тези средства ще се включи и покупката на нови транспортни средства за тролейбусния транспорт. Христов припомни, че през миналата година за първи път е изградена шумоизолираща стена - при ремонта на бул."Брюксел". През тази пролет ще приключи изграждането на8-километровото велосипедно трасе в ж.к. "Младост".

Общината разработва устройствени проекти за ромските гета в столицата, съобщи по време на представянето на приоритетите в област "Градоустройство" в бюджета за тази година на Столичната община главният архитект Петър Диков.

Готов е планът за кв. "Филиповци", където даваме възможност за стъпаловидна
реконструкция на района, но това е проект, за който ще търсим еврофинансиране, като сме разработили и проекти за къщи,
допълни той.

Общината е поискала прехвърлянето на собствеността върху осем минерални извора от страна на МОСВ, посочи още Диков. Разработваме проекти за използването на термалната енергия и водата за лечебни процедури. Доизграждането на втория мост над ж.п. линията при с. Казичене е включено в програмата на АПИ за тази година, като по думите на Диков това ще "отпуши" северния околовръстен път. С общински средства ще се проектира реконструкцията на Околовръстния път от бул. "Братя Бъкстон" до
автомагистрала "Люлин", като това по думите на главния архитект се прави, за да може проектите да се финансират от следващия програмен период на ОП "Транспорт".

Подлезите пред НДК ще се реконструират заедно със строителството на метростанция "НДК", като реконструкцията ще се финансира със средствата за строителството на метрото.

Общината разработва планове за интегрирано градско развитие, като те ще бъдат представени в МРРБ до 21 януари, посочи главния архитект. Той допълни, че тези планове ще са основата за проектите, които ще се финансират през следващия планов период на ОП "Регионално развитие. По думите му тази година ще е "преломна" за големите инфраструктурни проекти, изпълнявани в момента в София. Сред тях е и изпълнението на проекта за строителството на 1500-местния паркинг под бул. "Цариградско шосе".

Тази година ще бъдат заделени средства за премахване на всички опасни детски площадки в районите на София, каза при представянето на проекта за бюджет на София заместник-кметът Мария Бояджийска.

От Европейската комисия има уверение, че проектът на общината за инсталации за третиране на отпадъците ще се разгледа в най-кратки срокове, като до март трябва да
бъде представена съобразената с новите изисквания апликационна форма, съобщи още днес заместник-кметът.

По думите й проектът "Повишаване на енергийната ефективност и диверсификация на
горивната база в "Топлофикация София" ЕАД", за който са предвидени половин милион лева през тази година, ще покаже връзката между предложението на общината за изграждане на завода за механично-биологично третиране на отпадъците и
уползотворяването на горимите отпадъци в топлофикационното дружество.

Общината е предвидила средства за транспорт и депониране на отпадъци само за депата, където това ще се случи през тази година, посочи Бояджийска и подчерта, че предвид на заявеното от кмета на Пловдив нежелание за приемане на балираните отпадъци на депото в "Цалапица", средства за депониране и транспорт до там не са предвиждани.

Издръжката на общинската полиция в София през тази година ще е 2 678 000 лв., съобщи заместник-кметът Иван Сотиров при представяне на приоритетите в област "Сигурност" пред общинските съветници, районните кметове и журналисти на проекта за бюджет на София, съобщава БТА.

За охраната на общински обекти са предвидени 390 154 лева, за ремонти и оборудване на полицейски помещения и приемни в Столичната община са предвидени близо 154 хиляди лева, а за поддръжка и свързаност на видеонаблюдението ще бъдат дадени над 750 хиляди лева.

В програмата на Столичната община за капиталови разходи през тази година ще бъдат осигурени допълнително 1.5 млн. лв. за доизграждане на видеонаблюдение на общински училища и детски заведения в район "Люлин".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net