Световната банка прогнозира забавяне, но не и рецесия на българската икономика

05.10.2022 | 09:40
по статията работи: econ.bg
Въпреки шока от войната в Украйна, рекордната от десетилетия инфлация и енергийната криза икономиката на България ще приключи 2022 г. с растеж от 2.9% от БВП, което е подобрение спрямо лятната прогноза с 0.3 процентни пункта
Световната банка прогнозира забавяне, но не и рецесия на българската икономика
Снимка: под лиценза на creative commons

Въпреки шока от войната в Украйна, рекордната от десетилетия инфлация и енергийната криза икономиката на България ще приключи 2022 г. с растеж от 2.9% от брутния вътрешен продукт (БВП), което е подобрение спрямо лятната прогноза с 0.3 процентни пункта. Но през 2023 г. ще има чувствително забавяне на растежа до 1.7% от БВП или влошаване спрямо очакванията от юни тази година с цели 2.6 процентни пункта.

Това съобщи Световната банка в есенната си прогноза за Централна и Източна Европа броени дни преди съвместната среща на 10-16 октомври съвместно с Международния валутен фонд.

Инфлацията - един от проблемите, вълнуващи най-много българите, ще бъде в края на годината 14.4%. Това е над четири пъти повече от миналата година и повече от седем пъти повече от 2020 г. Догодина инфлацията ще намалее до 6.8% - два пъти под тазгодишното темпо, но все пак ще остане висока. Едва през 2024 г. може да се очаква слизането ѝ на 3.6%.

От Световната банка отбелязват, че забавянето, започнало през втората половина на 2022 г., ще продължи в крак с тенденциите по света и в ЕС. За поддържане на растежа трябва да помогне инвестирането на средствата от националния План за възстановяване и тези от еврофондовете. Но има и важна уговорка - да не се повтори политическата криза от 2021 г., която ще попречи на използването на средствата от ЕС, на прокарването на структурни реформи и на сближаването на доходите на българите със средните в съюза.

На макроикономическо ниво ситуацията може да изглежда сдържано оптимистична, но при ценови шокове на световните пазари ще последва корекция надолу, фискалният дефицит и дефицитът по текущата сметка ще растат.

"Растящите цени на храните и енергията ще продължат да притискат бедните българи, харчещи за тях непропорционално голям дял от доходите си. Социалното подпомагане и заплатите не се увеличават в крак с инфлацията и това допълнително ще подкопае покупателната способност на домакинствата", се казва в доклада.

Видимо е сериозното забавяне по различните показатели на БВП. Ръстът на частното потребление ще се свие наполовина - от 4.3% сега на 2.1% догодина. Потреблението на правителството ще расте три пъти по-бавно - от 13.2 % сега на 4.1% през 2023 г. Повече от два пъти по-бавно ще растат и износът (8.5 за 2022 г. и 3.4% за 2023 г.), и вносът (11.3% сега и 4.2% догодина).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 29.03   1430 г. – Султан Мурад II превзема Солун. 1516 г. – Изгонените от Испания евреи по силата на декрет на съвета на десетте са настанени във Венеция в обособен...
Полезно от Мрежата
7sport.net