Световната банка: Бедните страни ще бъдат най-силно засегнати от кризата

29.03.2020 | 09:05
по статията работи: econ.bg
Бедните страни ще бъдат „най-силно засегнати, особено тези, които вече бяха силно задлъжнели преди кризата“, каза Дейвид Малпас, шеф на Световната банка
Световната банка: Бедните страни ще бъдат най-силно засегнати от кризата
Снимка: под лиценза на creative commons

Бедните страни ще бъдат „най-силно засегнати, особено тези, които вече бяха силно задлъжнели преди кризата“, каза Дейвид Малпас, шеф на Световната банка.

Ръководителите на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) в петък подчертаха необходимостта от предоставяне на облекчение на дълга на по-бедните страни, засегнати от пандемията на коронавирус, и заявиха, че официалните двустранни кредитори ще трябва да играят основна роля.

МВФ и Световната банка стартираха спешни програми за предлагане на безвъзмездни средства и заеми на страните-членки, със сериозен акцент върху развиващите се страни и развиващите се пазари, някои от които вече са в затруднение с дълговете. Те също така призоваха официалните двустранни кредитори да предоставят незабавно облекчение на дълга на най-бедните държави в света.

"По-бедните страни ще бъдат изложени на най-тежките удари, особено тези, които вече бяха силно задлъжнели преди кризата", заяви президентът на Световната банка Дейвид Малпас пред Международната валутна и финансова комисия, ръководния комитет на МВФ.

"Много държави ще се нуждаят от облекчение на дълга. Това е единственият начин те да съсредоточат всякакви нови ресурси за борба с пандемията и нейните икономически и социални последици", каза той.

Малпас заяви, че банката провежда спешни операции в 60 държави и съветът й обмисля първите 25 проекта на стойност близо 2 милиарда долара в рамките на бързи действия от 14 милиарда долара за подпомагане на финансирането на незабавни нужди в здравеопазването.

Световната банка също работи с 35 държави за пренасочване на съществуващи ресурси за справяне с пандемията, като почти 1 млрд. долара от тези проекти вече са одобрени. Като цяло банката планира да изразходва 160 млрд. долара през следващите 15 месеца, каза Малпас.

Малпас заяви, че МВФ и Световната банка ще представят съвместен план за облекчаване на дълга на виртуалните пролетни срещи на институцията през април, но не посочи подробности.

Най-бедните страни са изправени пред официални двустранни плащания по обслужване на дълга в размер на 14 милиарда долара през 2020 г., включително плащания на лихви и амортизация, каза Малпас

По-малко от 4 милиарда долара от тези 14 милиарда долара се дължат на САЩ и други членове на Парижкия клуб. Китай, основен кредитор, не е член на Парижкия клуб - неформална група от страни-кредитори, работещи за решаване на проблемите с плащанията, с които се сблъскват нациите на длъжниците.

Предвид големия дял на дълга, държан от официалните двустранни кредитори, Maлпас заяви, че е изключително важно да се гарантира тяхното "широко и справедливо участие" в справянето с кризата.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева предупреди, че половината от страните с ниски доходи вече са в „бедствие с голям дълг“ и много ще зависи как ще действат официалните кредитори.

Тя каза, че вече има дискусии между 20-те най-големи икономики в света, Г20, и в Парижкия клуб. Но тя отбеляза, че ще има роля и за частните кредитори, както беше по време на световната финансова криза през 2008-2009 г.

„Колкото по-рано го направим, толкова по-добре“, каза Георгиева. „По същия начин, по който фондът по време на световната финансова криза събра както официални кредитори, така и частни кредитори, за да намери добър път през драматична криза, ние трябва да го направим и този път.”

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....
Полезно от Мрежата
7sport.net