Социалните мрежи да защитават децата, призова ЕК

09.02.2010 | 16:08
по статията работи:
По-лесна промяна на настройките за поверителност и блокирането на потребители защитават децата в Интернет
Социалните мрежи да защитават децата, призова ЕК

Според проучване на ЕС половината от европейските тийнейджъри разкриват лична информация в Интернет, която може да остане завинаги там - достъпна за всеки. Днес, в „Деня за по-безопасен Интернет", Европейската комисия отправя следното послание към тийнейджърите - "Помисли преди да публикуваш онлайн!" Комисията приветства и предприетите мерки в защита на децата. Припомняме ви, че през миналата година от 20 дружества подписаха Принципите за по-безопасни мрежи за социални контакти.

Улеснявайки промяната на настройките за поверителност, блокирането на потребители или изтриването на нежелани коментари или съдържание, повечето от тези дружества предоставиха възможност на непълнолетните лица да се справят сами с онлайн рисковете. При все това Комисията е на мнение, че са необходими повече усилия за защита на децата в онлайн среда. По-малко от половината от дружествата в сферата на мрежите за социални контакти (40%) ограничават по подразбиране достъпа до профилите на лица под 18 години само до техните приятели, а само една трета реагират на потребителски молби за помощ.

Днес ЕК публикува и доклада си относно прилагането на принципите в рамките на 25-те сайта, управлявани от подписалите дружества - Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, YouTube, Hyves, Windows Live, Xboxlive, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Piczo, Rate.ee, Skyrock, SchülerVZ StudiVZ MeinVZ, Habbo, IRC Galleria, Tuenti, Yahoo!Answers, Flickr и Zap.lu.

Заключенията показват, че 19 от 23-те сайта осигуряват съвети за безопасност и информация, специално насочени към деца и/или тийнейджъри (за две от предоставяните услуги тази мярка е неприложима). Тази информация е едновременно лесно откриваема и лесно разбираема на 14 от сайтовете: YouTube, Habbo Hotel, Hyves, IRC Galleria, MySpace, nasza-klasa, Netlog, One, Rate, SchülerVZ, Skyrock, Yahoo!Answers, Yahoo!Flickr и Zap.

Също така докладът показва, че повечето от дружествата предоставят възможност на непълнолетните да се справят с онлайн рисковете и да прилагат безопасен подход спрямо поверителните данни , като:

  • улесняват потребителите при блокиране на други потребители или при изтриване на коментари от профилите им;
  • опростяват промяната на настройките за поверителност, за да могат потребителите да избират дали само техните приятели, или всички ще могат да видят публикуваното от тях онлайн;
  • предоставят на потребителите възможност за контрол върху техния онлайн статус (чрез който другите потребители могат да разберат дали те са онлайн).

все още обаче някокло важни мерки, разработени с цел защита на поверителността, не са прилагани достатъчно последователно - 40% от проучените сайтове за социални контакти предоставят по подразбиране достъп до личната информация на непълнолетни лица само на техните приятели, в т.ч. и SchülerVZ, Facebook, Tuenti, Giovani, Flickr, Yahoo Answers, One, Habbo, Windows Live и MySpace;

Само 11 от 22-та сайта не позволяват откриването на профилите на непълнолетни лица чрез интернет търсачки, в т.ч.: Arto, Bebo, Facebook, YouTube, MySpace, Piczo, SchülerVZ, Windows Live, Yahoo! Answers, Yahoo!Flickr и Zap.

Въпреки че 19 от 25-те сайта имат линк за постоянно сигнализиране, само 9 (от 22) отговориха на оплакванията, подадени по време на проучването, в т.ч.: Arto, Dailymotion, YouTube, Habbo Hotel, Hyves, IRC Galleria, MySpace, Rate и Windows Live. Следователно съществува неотложна необходимост от подобряване на услугите, свързани с реагирането на потребителски молби за помощ. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 19.01   383 г. – Аркадий е обявен за император на източната Римска империя. 1419 г. – Стогодишна война: Град Руан се предава на английския крал Хенри V и по този начин...