Регионален фонд отпуска кредити за проекти на общините и бизнеса

16.09.2014 | 20:44
по статията работи: Георги Велев
6 града могат да получат средства за изграждане като на бизнес начинания, така и за обекти със социално значение
Регионален фонд отпуска кредити за проекти на общините и бизнеса
Снимка: Sxc.hu

Продължава приемът на проекти за финансиране на бизнеса по програмата JESSICA. Регионален фонд за градско развитие“ (РГФР) продължава да приема проекти на частни компании от 6 града в страната за ниско лихвено финансиране. Проектите могат да бъдат за строеж на бизнес центрове, спортни, културни и развлекателни обекти, училища и детски градини, болници и стоматологични клиники, припомнят от фонда. Това е една от малкото възможности за финансиране с европейски средства за българските компании на този етап, предвид завършващия първи програмен период по европейските фондове и отлагането на новите програми.
Регионалният фонд предоставя кредити за частни компании, общини и публично-частни партньорства със средства по инициативата JESSICA. Средствата се отпускат за проекти в 6 града у нас - Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, Русе и Стара Загора.

Кредитите са дългосрочни, за период до 23 години, като лихвите са по-ниски от пазарните нива.  Заемите покриват до 80% от общата стойност на проектите.  Минималната стойност на инвестиционните проекти, които се разглеждат е 500 000 лв.   Целта на подкрепата на проектите е да се стимулира подобряването на живота в тези шест големи града.

Фирмите могат да кандидатстват за финансиране на разходи за строителни работи, оборудване и всякакви други допълнителни като финансови, правни и застрахователни услуги.

Български производители  могат да получат финансиране за изграждане на производствени и логистични сгради чрез възстановяване на изоставени такива в индустриалните зони на градовете.  Ново строителство в централните частни на градовете се подкрепя при изграждане на кина и други обекти за културни дейности, спортни обекти като плувни басейни, спортни центрове, развлекателни центрове и др.  Може да се финансира строежа им също в социални зони или т.нар. „зони на въздействие“ на градовете, дефинирани в интегрираните планове за градско развитие. 

Регионалният фонд финансира и изграждането на частни болници и стоматологични клиники в градовете с кредитиране на строително-ремонтни разходи, оборудване и др.

„Половината проекти при нас са инициатива на общините, които ползват изгодни условия за реконструкция на западнали спортни съоръжения, зоопаркове, атракциони. Но големите и успешни проекти са на производители, които чрез новоизградените си мощности ще отворят нови работни места. Ето такъв пример има в Пловдив, където един от най-големите производители „Симид агро“ заменя западнали помещения в индустриалната зона с модерна база, която ще отвори допълнителни 180 работни места.  Друг пример имаме  в Русе, където ще се построи нов завод за резервни части за автомобили от ВИТТЕ Аутомотив и ще бъдат отворени 200 нови работни места. Затова бих желал да насърча предприемачите в 6-те големи града да споделят и обсъдят с нас своите инвестиционни идеи“, заяви Мартин Заимов, изпълнителен директор на „Регионален фонд за градско развитие“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 29.07   626 г. – Започва десетдневната аварска обсада на Константинопол с участие на славяни, българи и други народи. 1014 г. – Българо-византийски войни: Българската...