Българинът пие по 77 литра бира на година

16.12.2022 | 13:00
по статията работи: interview interview
За първите 9 месеца на година пивоварните са пуснали над 25 нови марки и асортименти бира
Българинът пие по 77 литра бира на година
Снимка: pixabay

Пивоварният сектор в Европа постепенно си връща позициите отпреди последните кризисни години. Очакванията са през 2023 г. производството и потреблението на бира да доближат достигнатите през 2019 г. пикови стойности. Това стана ясно на състоялото се преди дни в Брюксел девето издание на годишния икономически форум на Пивоварите на Европа, провеждан под мотото ,,Бирената индустрия в полза на Европа“ (Beer Serves Europe).

През 2021 г. консумацията на бира в ЕС е над 30 милиарда литра, като покачването е с близо 2 милиарда литра в сравнение с 2020 г. Броят на големите, средни и малки пивоварни компании също се връща на нивата отпреди пандемията и сега в ЕС те са повече от 9500. Производителите на бира на Стария континент продължават да са едни от най-отговорните работодатели, като добавената стойност на индустрията е над 55 милиарда евро, а данъчните приходи към фиска на 27-те страни членки на общността надхвърлят 40 милиарда евро. Производството и продажбите на бира в България генерират близо 530 милиона лева добавена стойност и над 335 милиона лева приходи за бюджета на страната. По обем на бирения пазар през 2021 г. отново сме на 12 място в страните от ЕС, а по консумация на пиво на глава от населението сме на 8 място със 77 литра.

Водещи за устойчивото развитие на бранша са иновациите, екологичните практики за оптимизиране на ресурсите и изключително цененото от консуматорите богатство на бирените марки и асортименти, отчетоха европейските пивовари. На този фон безспорен е авторитетът на Съюза на пивоварите в България (СПБ), като родните производители на пенливата напитка продължават и през 2022 г. да са с най-висока репутация в Европа (по данни от международно изследване за бирения сектор). Това се дължи най-вече на икономическия и социален принос на пивоварните компании в страната и на отговорните им политики към консуматорите.

,,В подкрепа на тези безусловни за бирената индустрия приоритети, Съюзът на пивоварите продължава да е единствената браншова организация, която 14 години развива обща за сектора програма за социална отговорност. През 2022 година инициативите по най-новите ни кампании „ИзБИРАме устойчиво бъдеще“ и „Код: Отговорни заедно“ вече са разпознаваеми от 23% от българите над 18 г.“, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ.

Според последните данни на браншовата организация за първите девет месеца на тази година пивоварните в страната са пуснали общо на пазара над 25 нови марки и асортимента бира, а продажбите надхвърлят с 5.3 милиона литра нивата за същия период от 2021 г. Дори и с настъпването на зимата пивото продължава да е най-често консумираната у нас алкохолна напитка, а на годишна база за 40 на сто от пълнолетните българи бирата си остава най-предпочитано питие.

В същото време както на национално, така и на европейско ниво са необходими още усилия, за да се преодолеят трудностите, причинени от пандемията, нарастващите разходи за енергия и прекъсвания на ключови вериги за доставки заради войната в Украйна. Въпреки тези предизвикателства, на форума в Брюксел беше подчертано, че все повече се разрастват инициативите за устойчивост, реализирани от пивоварите в цяла Европа. Ежегодно се отчита чувствително намаляване на въглеродните емисии при производството на бира, оптимизиране на разходите за енергия и вода, повишаване на процента рециклирани опаковки и въвеждане на иновации в производствените и логистични процеси.

След предложението на Европейската комисия от 30 ноември за нов Регламент относно опаковките и отпадъците от опаковки, Пивоварите на Европа обявиха, че имат редица експертни предложения по проекта. Още повече, че в публичните консултации за новия Регламент са изразени сериозни притеснения за изпълнението на предлаганите свръхамбициозни цели и задължения на бизнеса. Очакванията на Пивоварите на Европа са да работят с държавите членки и ЕК за намиране на балансирани решения в управлението на отпадъците от опаковки.

По този начин може да бъде осигурено работещо и справедливо законодателство, съобразено с интересите и на гражданите, и на производителите. Едновременно с това трябва да се спазват принципите за пропорционалност и недопускане на дискриминационни решения. Предвид сериозния ресурс, с който трябва да бъдат реализирани тези общоевропейски политики, е необходимо осигуряване на финансови инструменти за бизнеса. За редица страни, включително България, първите големи инвестиции в тази посока са най-вече за осъществяването на прехода към депозитна система (DRS) за обратно връщане на опаковките от бира, безалкохолни напитки и бутилирани води.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 06.06   1523 г. – Густав Васа е избран за крал на Швеция, с което настъпва края на Калмарската уния. 1853 г. – Основан е град Аламида, щата Калифорния, САЩ. 1882 г....
Полезно от Мрежата
7sport.net