Смекчаване на правилата за отпускане на ипотечни кредити в Китай

16.11.2021 | 09:00
по статията работи: Econ.bg
Смекчаване на правилата за отпускане на ипотечни кредити в Китай
Снимка: pexels.com

В част от най-големите банки в Китай е облекчен процесът по отпускане на жилищни ипотечни кредити, като са намалени рестрикциите налагани до момента. Това може да се тълкува като фактор показващ безпокойство по отношение на дълговата криза в China Evergrande Group.

Стъпка в тази посока е искането на финансовите регулатори част от банките да разглеждат и одобряват ипотечните кредити с по-бърз темп. Едновременно с това кредиторите получават разрешение за продажба на ценни книжа обезпечени с жилищни кредити с цел да се освободят кредитни квоти. Това се разглежда като своеобразна мярка за смекчаване на забраните наложени в началото на 2021 година.

Всичко това се случва в момент на безпокойство по отношение преминаване на ликвидната криза в Evergrande към строителни фирми точно, когато президентът Си Дзинпин поддържа мерките на имотния пазар, като не допуска тяхното разхлабване. Тласък към подобни действия дава съобщаването за стопиране на плащанията от Fantasia Holdings Group. Също така и изявлението на Sinic Holdings Group за спиране на плащанията.

Въпреки, че подобно развитие на ситуацията може да се разглежда като положителна стъпка за строителните фирми едва ли ще помогне за разрешаване на ликвидните затруднения, които имат те. Необходимо е и регулаторите да не са толкова рестриктивни за защита на кредитите и пазара на облигации. Индекс за книжата на китайските строителни фирми на Bloomberg намали загубите си в последния ден от седмицата.

Към края на месец септември се наблюдава забавяне на кредитирането в Китай. Имотния пазар е слаб и това рефлектира върху отпускането на кредити. Въпреки призивите на властта към част от финансовите институции да сътрудничат с правителството с цел стабилно развитие на пазара на имоти и едновременно защита на потребителите. На този фон, както и всички усилия направени в посока намаляване на последиците от проблемите на Evergrande е налице спад в интереса към придобиване на жилища. Не е за пренебрегване наличната информация за платени първоначални вноски за жилища към Evergrande от 1,6 млн. домакинства. Плащанията са направени, а жилищата не са построени.

Дали ще има ново смекчаване на политиките за имотния пазар зависи от реалната възможност за увеличение на продажбите. Ако нагласата на населението е в продължаващо притеснение за висока задлъжнялост на строителните компании, което ще рефлектира в неизпълнение на ангажиментите им за построяване на апартаментите, то продажбите не биха се променили в положителна посока.

Подобен спад в този сектор ще рефлектира като цяло в икономиката на страната и спада в икономическия растеж може да бъде много повече от прогнозираното.

Намаление на лихвите

Всички тези процеси ще окажат въздействие в посока намаление на лихвените нива или поне това са очакванията и прогнозите за 2022 г. Подобна стъпка ще окаже положително влияние върху потенциалните купувачи и ще ги подтикне към покупка на имот. От своя страна ръстът в търсенето ще рефлектира в целия сектор на недвижими имоти.

Друг процес, който се наблюдава е дадената възможност за изваждане на кредити от балансите на банките с цел набиране на допълнителен капитал за увеличаване на кредитирането. Това се потвърждава от достигнатото високо ниво на емитирани ценни книжа, обезпечени с ипотечен кредит в края на месец септември. Този ръст е възможност да бъдат намалени рисковете за паричните потоци на строителните фирми в страната.

Източник: PARITE BG

 

 

 

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....
Полезно от Мрежата
7sport.net