Песимизмът от кризата имал и положителен ефект за фирмите

28.12.2011 | 10:22
по статията работи:
През 2012 г. за да получи кредит, един предприемач ще трябва да покаже, че има работещ бизнес, финансова дисциплина и може да изплаща задълженията си
Песимизмът от кризата имал и положителен ефект за фирмите

Кандидатстващите за кредит фирми започнаха да прецизират исканията и условията, при които да кандидатстват и възползването от финансова услуга става все по-обмислено решение. Това е една от тенденциите при бизнес ипотечното кредитиране през 2011 г., които очертаха от небанковата финансова институция „Кредитекс&ХипоКредит”.

Песимизмът от кризата имал и положителен ефект върху решенията на фирмите и разчетите, които си правят. Ако преди фирмите искали максимален размер кредит, считали, че имотите, които предлагат като обезпечение са "безценни" и разглеждали само оптимистичния сценарий за развитие на бизнеса си, то сега са много по-реалистични в исканията си и подреждат внимателно приоритети си. В дългосрочен план това ще доведе до по-здравословна бизнес среда.

"Наблюдаваме желание за по-дълъг срок на изплащане на заемите сред обръщащите се за кредит към нас фирми", посочват от „Кредитекс&ХипоКредит”.

През тази година все повече кредитоискатели питали за максималният срок на заемите.

Ако преди кризата предприемачите са били склонни да вземат по няколко краткосрочни заема, то сега кандидатстват най-често за един кредит със срок от 15 - 20 години.

Дългосрочните кредити им осигуряват по-ниски месечни погасителни вноски и „освобождават" повече средства за оборотен капитал. За по-голяма част от предприемачите спокойствието от по-ниските месечни вноски все още е на преден план пред по-бързото изплащане на заема.

Друга особеност през 2011 г. е, че исканията за рефинансиране на заеми с цел окрупняването на няколко краткосрочни в един дългосрочен намаляха и започна, макар и слабо, да се появява търсене на заеми с цел развитие (а не само оцеляване).

Също така повечето фирми, които кандидатстват за кредит, са си направили равносметка, и ако преди кризата са развивали повече от една линия на бизнес, сега насочват усилията си само към най-успешната дейност. Някои дори са свели предлаганите стоки/услуги до по-специфични такива, които им дават конкурентно предимство.

През 2012 г. за да получи кредит, един предприемач трябва да покаже на кредитора, че има работещ бизнес, финансова дисциплина и може да изплаща задълженията си. Много от фирмите се притесняват, че няма да получат кредит, ако имат спад в оборотите. По-малкият оборот, сам по себе си, не е причина кредитът да бъде отказан - на преобладаващата част от фирмите оборотите не са такива, каквито са били преди кризата.

"Ако при индивидуалния анализ установим, че фирмата е преструктурирала бизнеса си така, че разходите и задълженията са оптимизирани, а печалбата може да обслужва кредита, сме склонни да отпуснем заем, дори оборотите да са намалели", обясняват от „Кредитекс&ХипоКредит”.

Съветът на небанката към фирмите е, ако бизнесът им се развива добре в условията на криза и виждат възможности за развитие, да теглят кредит, за да изпреварвят конкурентите си като инвестират в разширяване и оптимизация на материалната база, договаряне на по-добри условия и цени с контрагентите си и др.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 21.11   695 г. – Свети Вилиброрд е ръкоположен за пръв епископ на фризийците. 1344 г. – Започва строежът на сегашната катедрала "Свети Вит", когато епископът...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net