Продажбите на дребно в ЕС се свиват през март за трети пореден месец

04.05.2017 | 15:00
по статията работи: econ.bg
С изключение на отчетена през декември 2016-а година стагнация, продажбите на дребно в България бележат непрекъснат растеж от август 2015-а година насам, когато те се свиха за последно на месечна база с 0,2 на сто
Продажбите на дребно в ЕС се свиват през март за трети пореден месец
Снимка: под лиценза на creative commons

Продажбите на дребно в 28-те страни от Европейския съюз (ЕС) се свиха слабо през март, но в същото време отбелязаха солиден растеж в България за трети пореден месец от началото на годината, показват данни на Евростат. 

За разлика от аналогичните данни само в рамките на еврозоната, търговията на дребно в ЕС се сви през март с 0,2% спрямо февруари, когато продажбите на дребно нараснаха с цели 0,7 на сто, отчитайки по този начин първо влошаване от началото на годината. 

Намаляването се дължи в най-голяма степен на спад с 0,4% при продажбите на автомобилни горива и понижение с 0,3% при тези на нехранителни стоки, докато продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия нарастват с 0,1 на сто. На годишна база обаче растежът при продажбите на дребно се ускори през март до 2,5% от 2,4% през февруари. 

Най-солидно повишение при търговията на дребно на месечна база беше регистрирано в Унгария (скок с 1,8%), следвана от Естония (с 1,6%) и Люксембург (с 1,5%), докато най-силно понижение при продажбите на дребно беше отчетено в Португалия (спад с 2,3%), Словения (с 2,2%), Великобритания (също с 2,2%) и Финландия (понижение с 2,1%).

Днешните малко по-слаби данни изглеждат в синхрон с експресната оценка на Евростат, показваща известно забавяне на европейския икономически растеж в началото на годината до 0,4% спрямо последното тримесечие на 2016-а година, когато БВП на ЕС нарасна с 0,6 на сто. 

За разлика от негативните осреднени европейски данни, Евростат отчита доста здрав растеж при продажбите на дребно през март в България за втори пореден месец и тяхното трайно повишение от началото на годината. Според европейската статистика продажбите на дребно в нашата страна се повишиха през март с цели 0,8% спрямо февруари, когато те също нараснаха с 0,8% и след като през януари беше отчетен растеж от 0,4 на сто. 

С изключение на отчетена през декември 2016-а година стагнация, продажбите на дребно в България бележат непрекъснат растеж от август 2015-а година насам, когато те се свиха за последно на месечна база с 0,2 на сто. 

В същото време растежът на продажбите на дребно в България на годишна база се ускори през март до 5,9% от 3,8% през февруари, отбелязват устойчиво повишение за четиринадесети пореден месец и най-солидно темпо на растеж от юни 2016-а годи,а когато те нараснаха с 6,3 на сто. Само шест от останалите 28 страни - членки на ЕС регистрират по-солиден растеж при търговията на дребно през третия месец на настоящата година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 03.10   42 пр.н.е. – Битка при Филипи: Триумвирите Марк Антоний и Октавиан Август водят решителна битка с войската на убийците на Цезар – Марк Юний Брут и Касий. 1868...
Полезно от Мрежата
7sport.net