Българките са на последно място в Европа по участие и умения в цифровия сектор

11.12.2018 | 14:40
по статията работи: econ.bg
Това показва новият годишен индекс на Европейската комисия "Жените в цифровите технологии". Финландия, Швеция, Люксембург и Дания са регистрирали най-високи резултати
Българките са на последно място в Европа по участие и умения в цифровия сектор
Снимка: под лиценза на creative commons

България е една от четирите държави, в които жените имат повече базови цифрови умения от мъжете и една от трите, в които дупката между заетите от двата пола в сферата на комуникационните технологии е най-малка. Жените, работещи в нея, са 30.2% - двойно повече от средното за ЕС.

Въпреки това употребата на интернет, уменията на потребителите и уменията на специалистите са на най-ниското ниво в ЕС.

Това показва новият годишен индекс на Европейската комисия "Жените в цифровите технологии".

Финландия, Швеция, Люксембург и Дания са регистрирали най-високи резултати по оценка на "Жените в цифровите технологии", докато България, Румъния, Гърция и Италия - най-ниските. Като цяло държавите-членки, които са най-конкурентноспособни в цифровите технологии, също са лидери в участието на жените в цифровия сектор.

Той обхваща индикатори като редовната употреба на интернет, процентът на хората, които никога не са били в мрежата, онлайн банкирането, професионалното използване на социални мрежи, ученето и гласуването онлайн, потребление на е-правителството.

Макар в почти всички тези сфери жените да се справят по-добре от мъжете, общото ниво на страната е най-зле от всички европейски държави. Например, онлайн банкиране използват 9% от българките и 8% от българите, докато средните проценти за Евроап са 60% и 63 съответно. Базовите умения на българите също са на почти двойно по-ниско ниво от средното за съюза.

Индексът излиза по случай рождения ден на Ада Ловлейс – считана за първия компютърен програмист в света. Индексът е една от мерките, предприети за оценка на приобщаването на жените към работните места, кариери и предприемачество в сферата на цифровите технологии, инициирана от европейския комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Докладът оценява резултатите на страните от ЕС в областта на използването и уменията на потребителите в интернет пространството, както и наличието на специализирани знания, умения и заетост в областта, основани на 13 показателя.

Първото издание на индекса показва, че участието на жените в областта на цифровите технологии изостава в няколко области. Само 1 от 6 специалисти по Информационни и комуникационни технологии (ИКТ), и само 1 от 3 завършили специалности като наука, технология, инженерство и математика е жена. Учудващо е, че жените в ИКТ сектора печелят почти 20% по-малко от мъжете.

Основните резултати на индекса "Жените в цифровите технологии" показват, че:

- е налице разликата между половете във всичките 13 индикатора на равнище Европейски съюз с някои изключения на държавно ниво: във Финландия, Естония и България жените са по-активни потребители на интернет, отколкото мъжете; в Латвия, Словения, България, Литва и Кипър жените имат по-високи цифрови умения, отколкото мъжете.

- Разликата между половете е най-голяма при специалистите в областта на Информационните и комуникационните технологии (ИКТ) – на база умения и заетост от тях 76% са специалистите с образование по ИКТ и 47% са завършили специалности по точни и инженерни науки.

- Разликата в цифровото участие на по-младите жени и мъже, във възрастова група (16-24) е относително по-малка (55% от жените в сравнение с 60% от мъжете). В някои страни тенденцията дори започва да се обръща, като жените надминават мъжете в тази категория.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 24.09   622 г. – Мохамед и неговите последователи завършват своята хиджра от Мека до Медина, за да избегнат религиозни гонения. 1689 г. – Български доброволци участват...