Обособяват се 2 групи запаси от нефтени продукти

23.11.2012 | 11:20
по статията работи: Петър Чернев
НС прие на първо четене законопроект за запасите от нефт и нефтопродукти
Обособяват се 2 групи запаси от нефтени продукти

Парламентът прие на първо четене законопроект за запасите от нефт и нефтопродукти. Депутатите приеха законопроeкта без дебати.

Проектът предвижда да се обособят две отделни категории стратегически запаси от нефт и нефтопродукти - запаси за извънредни ситуации и целеви запаси. Разграничението е заради различния им правен статут, информира БТА.

Запаси за извънредни ситуации ще се създават от частните икономически субекти, които се явяват задължени лица, и от Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". Това поясняват в мотивите си вносителят - Министерският съвет.

Със закона се регламентира съхранението на запасите както на територията на Република България, така и на територията на други държави – членки на Европейския съюз. Отпада изискването това съхранение да бъде предварително уреждано с междуправителствени споразумения, информира агенция "Фокус".

Приемането на нов закон се налага заради директива на Европейския съвет от 14 септември 2009 г., която внася нови правила по създаването и поддържането на запасите от нефт и нефтопродукти. До 31 декември 2012 г. държавите – членки на Европейския съюз са длъжни да приведат законодателствата си в съответствие с нейните разпоредби. Въвеждането на редица нови, съществени елементи в европейската правна уредба налага приемането на нов закон. Обособяват се две отделни категории стратегически запаси от нефт и нефтопродукти – запаси за извънредни ситуации и целеви запаси, като разграничението е с оглед различния им правен статут.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 14.09   1752 г. – Британската империя приема Григориански календар и пропуска 11 дни (предишният ден е 2 септември). 1812 г. – Наполеонови войни: Седем дни след...